Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Erős korrekció az arany árfolyamában a februári szökőnapon

Szerző: Ole Hansen Minden eddig megjelent hírünk
Forrás: Heti árutőzsdei híradó a Saxo Bank engedélyével és támogatásával
2012. március 2. péntek

Az Európai Központi Banktól származó újabb adag olcsó pénztől valamint a Fed elnökének a gazdasági kilátásokról szóló reményteli megjegyezéseitől fűtött és a folytatódó geopolitikai feszültségektől hűtött piacokon az árucikkek vegyes előjelű hetet zártak március 2-án. A részvénypiacok ismét emelkedtek, az S&P 500 például 2008 óta először újabb csúcsot ért el, a technológiai részvényekben túlsúlyos Nasdaq 100 pedig a legutóbb 2000-ben látott csúcsot döntötte meg.

A március 5-el kezdődő héten Oroszországban és Iránban választásokat tartanak, Kínában az új vezetés megválasztását készíti elő az országos pártkongresszus, az USA-ban pedig a foglalkoztatás adatait figyelik árgus szemekkel az árutőzsdei kereskedők. Amennyiben az USA-ban kitart a benzin kiskereskedelmi árának mostanában kezdődött emelkedése, a stratégiai készletek felszabadítására vonatkozó bejelentés sem kizárható.

Az 1800-as szint áttörésére tett sikertelen kísérlet után korrigált az arany árfolyama

Az ezüstbe és az aranyba fektetőket egyaránt meglepte Ben Bernanke Fed elnök viszonylag derűs megnyilatkozása február 29-én, melynek nyomán a 2014-re prognosztizált alacsony kamatlábakra vonatkozó várakozások némileg módosultak. Pontosan ez a Federal Reserve által tett január 25-i előrejelzés volt az, amely miatt az arany árfolyama ismét 1700 fölé került akkor, és erre beszállással reagáltak a money menedzser személyi bankárok is.

Arany árfolyam Az arany azonnali árfolyama – Forrás: Bloomberg

A több mint 100 dolláros visszaesésnek, amely százalékban kifejezve 2008 óta a legnagyobb egy napon belüli zuhanás, sikerült az ezüsthöz hasonlóan megingatnia a befektetők hitét abban, hogy a nemesfémeknek még egy jó éve lesz, így most némi konszolidáció várható azzal a rövidtávú kockázattal, hogy az árfolyam visszateszteli a 200 napos mozgó átlagot, amely az arany azonnali piacán jelenleg 1676-on áll. Az árfolyam rövidtávú alakulása szempontjából a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy az elmúlt hónapban nyitott összes pozíció szint alatti, mert a további gyengülés a vételi (long) pozíciók tömeges likvidálását idézheti elő.  

Derűsebb hír, hogy a tőzsdén kereskedett arany termékek befektetés-állománya a Bloomberg szerint 2404 tonnával rekordot döntött, ami azt jelzi, hogy a hosszú távon gondolkodók és a lakossági befektetők még nem ejtették az aranyat az üdvöskéik közül. Még nem dőlt el, hogy ez az esemény a fedezeti alapokat és a nagy taktikai befektetőket maradásra bírja-e. Az árfolyam további támaszt lelhet a fizikai kereslet megerősödésében is, amely már korábban is tompította egyes eladási hullámok erejét, a legutóbbi rohamban azonban nem játszott szerepet.