Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Befektetési arany, amit könnyű eladni jó áron

Fizikai befektetési arany termékek közül kétféle típust lehet gyorsan, könnyen és jó árfolyamon eladni:

 • A kifogástalan állapotú, gyártói eredeti csomagolásban (fóliában) tartott, London Good Delivery gyártóktól származó 999,9 ezrelék tisztaságú aranylapkákat, aranyrudakat és aranytömböket.
 • A világ minden táján ismert és elismert, magas aranytartalmú (900 ezrelék feletti) befektetési arany érméket:
  • Kínai Arany Panda
  • Amerikai Bölény (Gold Buffalo)
  • Amerikai Arany Sas (Gold Eagle)
  • Angol Britannica
  • Kanadai Juharlevél (Maple Leaf)
  • Angol Sovereign
  • Osztrák Bécsi Filharmonikusok (Wiener Philharmoniker)
  • Osztrák Dukát utánveretek
  • Dél-Afrikai Krugerrand
  • Ausztrál Kenguru Nugget
  • Latin érme unió 20 Fr. érméi (francia, svájci, olasz, belga, görög)
  • Magyar Királyság 10, 20, 100 Koronás arany érméi

Ha a birtokunkban lévő aranyrúd nem London Good Delivery gyártótól származik, vagy a tárolása során bármilyen apró sérülést, karcolást vagy ütődést szenvedett el a termék, akkor arra kell számítanunk, hogy a visszavásárló helyeken csak tört arany, olvasztási vételi árfolyamon fogják beszámítani. Az olvasztási árak általában színarany gramm áraknál 2-3%-al alacsonyabbak.


Ahol el lehet adni a befektetési aranyat

Az aranyat gyakorlatilag mindenhol el lehet adni. Ékszerüzletek és interneten hírdető felvásárlók tömege közül válogathat az eladó. A valódi kérdés az az, hogy milyen árat kapunk az eladni kívánt befektetési aranyért? Azok a visszavásárlók, akik nem elsődlegesen foglalkoznak befektetési arany termékek forgalmazásával, tipikusan alacsonyabb árat adnak a kifogástalan, London Good Delivery termékekért is, mert számukra ez a fajta arany is "olyan mint a többi".

Ha a nálunk lévő aranyrúd vagy aranyérme teljesen ép és gyári csomagolásban található (néhány arany termékhez még külön igazolás - certificate - is tartozik), akkor mindenképpen érdemes a professzionális befektetési arany kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások visszavásárlási árait megkeresni és összehasonlítani.

Befektetési arany eladása esetén figyelmébe ajánljuk partner oldalunkat, amelyen folyamatosan követik a nagy tisztaságú (999,9 ezrelék) színarany aktuális világpiaci árát, valamint az amerikai dollár árfolyamát. Ezek alapján mindig naprakész és előnyös vételi árat tudnak ajánlani az eladni kívánt befektetési aranyra (aranyrúd, tömb, elismert arany érme):

Arany visszavásárlás

Olvassa el parneroldalunk részletesebb tanácsait befektetési aranyrúd eladásáról.


Adózás befektetési arany eladás után

Az arany - így természetesen a befektetési arany is - mint ingóság vételéből és eladásából származó árfolyamnyereség SZJA adóköteles. Az adót az eladási évről szóló SZJA bevallásban kell kiszámolni, bevallani és majd befizetni a következő év május 20-ig.

Ha magánszemély az eladó, akkor az érvényes SZJA szabályok szerint 15% jövedelemadó terheli az arany eladásból származó nyereséget. Nagyon fontos, hogy egyértelmű és eredeti bizonylatokkal rendelkezzünk arról, hogy a befektetési aranyat mikor, kitől és milyen árfolyamon szereztük be, illetve értékesítettük. Az adóbevallás elkészítése során és esetleges adóellenőrzés esetén ezeket a papírokat kell használnunk.

Amennyiben az arany vásárlásról nem rendelkezünk bizonylattal, akkor a törvény szerint ingóság eladásakor az eladási ár 25%-a a feltételezett nyereség.

Kedvezmény, hogy az SZJA törvény 58. § (7) bekezdése szerint: "Nem kell megfizetni az ingó vagyontárgyak átruházásából az év során együttesen származó jövedelem adójának a 30 ezer forintot meg nem haladó részét." Az 58. § (9) bekezdése szerint: "Nem kell a jövedelmet megállapítani az ingó vagyontárgyak átruházásából, ha a bevétel az adóév elejétől összesítve nem haladja meg a 600 ezer forintot.

Ha vállalkozás keretében vásárolunk és értékesítünk arany terméket, akkor egyszerűen az áruvásárlás és értékesítés könyvelési szabályait kell alkalmazni. A befektetési arany termékek adás-vétele során a termék különleges jellegére tekintettel 0% ÁFA is alkalmazható.