Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Az USA sikertelen járványkezelése direktben hat a dollár és az arany árfolyamára

2020. július 26. - Szerző: Lipi GáborMinden eddig megjelent hírünk

A július 20-24-i időszak 5 munkanapján a worldometers.info hivatalos statisztikai adatai alapján a 331 milliós lélekszámú Egyesült Államokban 355.000-el emelkedett a koronavírus fertőzöttek száma. Ez az 1,073 ezrelékes arány azt jelenti, hogy minden 932 lakosra esik egy új fertőzött a vizsgált 5 napban. Ugyanezen időszak alatt a 748 milliós Európában 78.000 új fertőzést regisztráltak. Ez 0,1043 ezrelékes arányt jelent, azaz 9590 lakosonként jelentkezett új fertőzés július 20-24. között.

Ugyanezen a héten érdemes megnézni a világpiacon az arany, a dollár, az euró és a forint keresztárfolyamának alakulását, mert az árfolyammozgások nem egy szokványos kereskedési hét mintáját mutatták. A jelzett négy nagy forgalmú termék nagyon ritkán mutat több napon keresztül gyakorlatilag lineáris, egy irányba mutató változási folyamatot. A következő ábrán négy árfolyamgörbe százalékosan normalizált alakulását mutatjuk be. Mindegyik árfolyam esetében július 20-án a hajnali induló árfolyam a 100%-os érték.

Árfolyamok mozgása 2020.07.20-24. között
Árfolyamok mozgása

Az arany dollárban jelzett árfolyama az öt nap alatt 5%-ot emelkedett és az 1900 USD/uncia szintet is meghaladva abszolút maximum értéket is produkált. A forint eközben a dollárhoz képest több mint 4%-ot, az euróhoz képest pedig több mint 2%-ot erősödött. Az arany forintban számított árfolyama a hét során szűk, [-0,66%]–[+1,51%]-os tartományban mozgott és péntek estére 0,7%-ot erősödve 18.134 Ft/gramm árfolyamon zárt.

A két adathalmazt külön-külön és együtt is elemezve következőkre jutottam:

 1. Az Egyesült Államok járványkezelése sikertelen, a járvány terjedésének kontrollálása kicsúszott a hatóságok kezéből. A kormányzat, élén a láthatóan mentálisan zavart és a problémát elbagatellizáló elnökkel képtelen megfelelő döntéseket hozni és irányt mutatni a járvány kezelésére.

 2. Európa nagy részén úgy néz ki, hogy sikerül a járványt kézben tartani és a terjedés felgyorsulását megakadályozni. Az új fertőzések számossága még lehetővé teszi a kontaktok felkutatását és a karanténok elrendelése megelőzi a fertőzés gyors terjedését.

 3. Az 1. pont alapján a befektetők nem látják, hogy a világ egyelőre még vezető gazdasági és katonai hatalma (Egyesült Államok) rövid távon meg tudja oldani a vírus krízist, ezért elvesztik a bizalmukat a dollárban, mint menekülő tartalék devizában, és alternatívának megtalálják az aranyat is, ami földrajzi helytől és államtól függetlenül önmagában pénz-szerű értékhordozó.

 4. Magyarországon úgy néz ki, hogy egyelőre hatékony a járványkezelés és a július 22-i MNB alapkamat csökkentési döntés ellenére is erősödni tudott a forint az euróhoz képest is és a gyengülő dollárhoz képest is a július 20-24-i héten.

 5. Az 1. és a 3. pont alapján, valamint a novemberi elnökválasztás, mint bizonytalansági tényező hatása miatt a következő hónapokra a legvalószínűbb tendencia az, amit ezen a héten is láttunk. Fokozatosan (esetleg radikálisan) gyengülő dollár, a libikóka másik oldalán pedig folyamatosan erősödő arany árfolyam. Nem lennék meglepve, ha néhány héten belül a 2000 USD/uncia árfolyamot is áttörné a sárga nemesfém.

 6. Az európai járványkezelés valószínűleg azért eredményesebb, mert a földrész közel 50 nemzeti alapon működő állama kisebb területeken nagyobb hatékonysággal tud mozgást korlátozó (határátlépések szigorítása, kijárási korlátozások) döntéseket hozni és talán a lakosság tudatos ön-fegyelmezettsége is összességében egy kicsit magasabb, mint az Egyesült Államokban. Ezzel együtt Európa sem ülhet a babérjain, mert a közvetlen veszélyhelyzet még itt sem múlt el.

 7. Még távolabbról nézve a helyzetre egy újabb probléma szintet is azonosítottam. Ez pedig a képviseleti (egyenlő jogokkal választott) demokrácián alapuló, társadalom irányítási paradigma válsága. Az USA-ban a vírus sikertelen kezelésének talán legfontosabb oka az, hogy négy évvel ezelőtt sikerült a választók közül elegendő embert félrevezetni, manipulálni és megtéveszteni azért, hogy a világ legnagyobb hatalmú végrehajtó vezetői pozíciójába egy roppant ambiciózus, ám a kritikus problémák megoldására alkalmatlan személy kerüljön. Ha az amerikai földrészen délebbre tekintünk, akkor Brazília is ugyanezt a jelenséget mutatja.

  Ennek oka az, hogy a jelenlegi technológia adottságaival az alapvetően nem tudatosan gondolkodó és elegendően nagy létszámú választói kör tudatát és elméjét meg lehet „hackelni” annak érdekében, hogy a megfelelő választási pillanatokban a megfelelő döntést hozzák meg – és a választásokon elegendő csak 1%-os különbséget elérni a javunkra! A propaganda „tudománya” több évtizede hatékonyan használja az álhírterjesztés és a jelmondat-(gondolat)-sulykolás technikáit, ami a modern kommunikációs eszközökkel és platformokkal még könnyebbé is vált. Érdemes erre figyelni, mert a technikát nem csak az amerikai földrészen alkalmazzák…

  Védekezni elsősorban egyéni szinten lehet, mégpedig úgy, hogy energiát teszünk a saját kritikus, elemző és tudatos gondolkodásunk fejlesztésébe. Észrevesszük, és nem hagyjuk, hogy manipuláljanak bennünket a döntéseink meghozatalában. A kapott információkat pro és kontra megvizsgáljuk, hallgatunk a beépített józan eszünkre és érzéseinkre mielőtt döntéseket hozunk. Érdemes feltárnunk a „beépült” előítéleteinket és a sztereotípiákat, amelyek a gondolkodásunkat időnként automatikussá teszik. Próbáljuk ki, hogy a dolgokat több oldalról is megvizsgáljuk – érdekes új felfedezéseket fogunk tenni ezen a módon.

 8. 2011. óta foglalkozom befektetési arany kereskedelemmel, követem a világ történéseit és az arany mint biztosítási/befektetési eszköz működését. A 2020-as év eddigi eseményei azt mutatták meg és bizonyították számomra, hogy az elkövetkező időkben is az egyik legfontosabb értékőrző és értékmentő eszköz a fizikailag tulajdonunkban lévő aranytárgyak (érmék, rudak esetleg ékszerek) lesznek. A megtakarításaink 10-25%-át célszerű lehet ilyen formában tartani.

A cikkben leírtak a szerző aktuális véleményét és következtetéseit tükrözik. Az elemzés megállapításai alapján hozott befektetési döntések meghozataláért és következményeiért teljes mértékben a döntést meghozó személy a felelős!


Befektetési arany hírek, arany befektetés elemzések

Aktuális és régebbi híreink:

2020. július 26. Az USA sikertelen járványkezelése direktben hat a dollár és az arany árfolyamára

A 2020. július 20-24-i kereskedési hét elemzése alapján egyértelmű összefüggés látszik a dollár gyengülése, az arany erősödése és az Egyesült Államokban egyelőre sikertelennek bizonyuló COVID19 járványkezelés között. A befektetők folyamatosan veszítik el a bizalmukat a dollárban, az USA gazdasági működésében és egy reális menekülő választás számukra, hogy aranyat vásárolnak.
2019. december 10. Az arany iránti kereslet trendjei 2019-ben

Az Arany Világtanács (World Gold Council) 2019-es elemzésének legfontosabb megállapítása: A jegybanki vásárlások és az ETF beáramlás növelte az arany iránti igényt, ami 2019. első félévében három éves csúcsot döntött 2182 tonnás mértékével!
2014. február 26. Átalakuló igények az arany iránt

Az Arany Világtanács (World Gold Council) 2013-as aranypiaci statisztikáit elemezve érdekes elemzést és összegzést tehetünk arról, hogy a fizikai arany iránti igények változása miként követte, illetve alakította a 2013-as arany árakat.
2013. október 29. A végső zombigazdagító program

Bill Bonner érdekes írása az amerikai Fed mennyiségi lazítási (QE - quantitative easing) programjáról és annak igazi hátteréről, valamint valódi nyerteseiről.
2013. október 24. Czibere Péter - Csalódások

Czibere Péter barátom előadja új, Csalódások című versét.
2013. augusztus 28. Túl van az arany a mélyponton?

2011. és 2013 szeptembere közötti két évben a befektetők számára nehéz pályát járt be az arany árfolyama. Vajon túl vagyunk már a mélyponton és egy újabb fellendülés jön?
2013. június 25. Mi van az arannyal?

Objektív információkkal alátámasztott szubjektív elemzés az arany és a világgazdaság aktuális helyzetéről. Lehetséges forgatókönyvek a jövőre nézve és javaslatok arany befektetők részére.
2193. március 25.
üzenet a jövőből
Korlátosság, korlátlanság és korlátozottság a XXI. század elején

A XXII. század végéről visszatekintve már jól láthatók azok az elhibázott folyamatok és gondolkodásmód, amelyek a XXI. század elején jellemezték a világgazdaság működését és tévedéseinket.
2013. február 13. A világgazdaság legnagyobb játéka

Az Egyesült Államok számára a 2008 óta fennálló világgazdasági helyzet és folyamatok ideálisak - ameddig alapvető világszintű szemléletváltozás nem történik, addig a jelenlegi állapot fennmarad.
2013. január 5. 2013. az arany éve lesz?

A befektetési arany árfolyama az egész elmúlt évben kisebb-nagyobb kilengésekkel csak oldalazott, pedig egy éve még nagyon pozitív előrejelzéseket adtak az elemzők az arany árfolyam alakulására. A 2013-as év nem indul kedvező rövidtávú előjelekkel és prognózisokkal az arany számára, de lehet, hogy idén is megcáfolja az arany árának viselkedése a várakozásokat...
2012. november 18. Fiskális szakadékok előtt...

2013. januártól az Egyesült Államokban radikális költségvetési megszorítások léphetnek életbe, amit fiskális szakadéknak (fiscal cliff) neveznek. Hogyan hat mindez a befektetési arany piacára?
2012. október 10. Ahol a fizikai arany árát naponta megállapítják

A világ aranypiacának egyik központi helye London, ahol a piacon leginkább elismert szövetség a The London Bullion Market Associaton (rövidítve LBMA) szervezete működik. Az LBMA több, arany- és nemesfémpiacot segítő és szabályozó funkciója között a két leginkább ismert és fontos a napi kétszeri árfolyam rögzítés, valamint a befektetési arany termékeket előállító öntödék, finomítók és bányatársaságok minősítése.
2012. szeptember 3. Biztonságos arany vásárlás

Egy befektetési aranyat kínáló vállalkozás közel 400 millió forint értékű arany megrendelést nem teljesített. Mi biztonságos arany vásárlást biztosítunk azonnal készletről. Tájékozódjon a befektetési arany vásárlás kockázatairól és elkerülésükről!
2012. augusztus 8. Harctéri jelentés az olimpia árnyékában

Világgazdasági folyamatok elemzése az olimpia idején. Érdemes vizsgálni a meghozott döntéseket és nem döntéseket is, hogy azok milyen irányba viszik a folyamatokat. A cikk végén értékes gondolatokat idézünk Müller Péter ÖrömKönyv c. művéből.
2012. június 13. Figyelem a jövő héten!

Görög választás, június 19-20. A Fed nyíltpiaci bizottság döntéshozatali ülése.
2012. május 22. Harctéri jelentés: Kilövés előtt áll az aranyár?

Világgazdasági helyzet elemzése a 2012. február-május időszakról. Vajon intenzív arany árfolyam emelkedés jön?
2012. április 11. Pénzügyi elnyomás az adósságok megoldására

Az óriási államadósságok kezelésének politikailag leginkább elfogadható módja a pénzügyi elnyomás, ami elsősorban a negatív reálkamatokon érhető nyomon az USA-ban és az eurózónában.
2012. március 22. Az arany dinamikája és a piaci hangulat

Az arany árfolyam mozgását hosszabb időtávon vizsgálva egy érdekes és lényeges összefüggést találtunk az általános tőzsdepiaci hangulattal. A piaci hangulatot mérő mutatószámok közül a leginkább népszerű a chicago-i VIX - Volatility Index.
2012. március 2. Erős korrekció az arany árfolyamában a februári szökőnapon

Ole Hansen elemzése 2012. február 27-március 2-i időszak arany piaci eseményeiről.
2012. január-február Gazdasági világháború van, a válság csak tünet

A földgömbön lakó emberiség 2008. ősze óta folyamatosan szembesül azzal, hogy valami nagyon nem megfelelően működik a világban és az óriási gazdasági bizonytalanságban nem érvényesek a korábban megszokott módszerek és szabályok. A médiában és talán a köznyelvben is a leggyakrabban használt szó a válság és a krízis lett. Mindenki azt mondja és arra hivatkozik, hogy gazdasági válság van. Nem válság van, hanem valamikor 2006-2007-ben elkezdődött a IV. (gazdasági) Világháború és ennek a folyamatban lévő harcnak a következményei a gazdasági válság jellemzői.
2012. január 4. Mi lesz az arannyal 2012-ben?

Arany árfolyam alakulás elemzése és előrejelzése 2012-re. Napsütés és viharok is várhatók, de folytatódik a felmelegedés!
2011. december 15. Mi történ(hetet)t december 14-én?

2011. december 14-én 6%-ot zuhant az arany árfolyama. Olvassa el, hogy szerintünk mi áll a háttérben és mit tanácsolunk!
2011. december 7. Aranyérme vagy aranyrúd?

Szempontok, elemzés és javaslatok a megfelelő formájú és méretű befektetési arany termék (aranyrúd vagy arany érme) kiválasztásához vásárlás esetén.
2011. október 7. Finews interjú James Turk-kel

2011. október 7-én készült interjú James Turk-kel, a GoldMoney alapítójával, az arany áráról, értékéről és a jövőbeni várható árfolyamról.
2011. október 1. Dilbert is hozzászól az aranyhoz

Dilbert mini képregény az aranyról.
2011. szeptember 29. A nagy mozgások ellenére ugyanott tartunk

Érdekesen alakult az arany ára 2011. szeptemberben. Forintban azonos az arany árfolyam a hónap elején láthatóval 11.100 Ft/g), de sok minden történt az elmúlt napokban...
2011. szeptember 2. Szeptember az arany erősödésének hónapja

Az elmúlt 36 évben 26-szor emelkedést produkált az arany ára szeptemberben. Így lesz ez 2011-ben is?
2011. augusztus 15. 2008. október 14-én született a XXI. századi arany

2008. október 14-én az első 125 milliárd dolláros amerikai bankmentő csomagot követően az arany árfolyama elvált az árupiaci termékektől. Innét számítható a modern befektetési arany megszületése, ami már nem árupiaci termékként viselkedik.
2011. augusztus 1. London Good Delivery gyártók

Az arany befektetési termékek gyártóit a "The London Bullion Market Association - LBMA" folyamatosan ellenőrzi, minősíti és ezek alapján közli a megbízható gyártók "London Good Delivery" listáját (pl: Argor-Heraeus SA, Umicore, Valcambi...).

Egyéb érdekes írások:

Czibere Péter Pénz – a megosztás eszköze és a megosztó eszköz

Van egy hatalmas félreértés a pénz történetével, megjelenésével kapcsolatban. Ez a félreértés abból adódik, hogy ma már a pénzre úgy tekintünk, mint életünk természetes, sőt, elengedhetetlen részére, holott az nem több egy eszköznél, melyet valamikor használni kezdtünk. Amiből rögtön két dolog következik...