Az arany iránti kereslet trendjei 2019-ben

2019. december 10.Minden eddig megjelent hírünk

Jegybanki vásárlások és ETF beáramlás növelte az arany iránti igényt

Az arany iránti igény 2019. első félévében három éves csúcsot döntött 2182 tonnás mértékével!

Arany iránti igények az első félévek során
Arany igény táblázat
A központi jegybankok vásárlásai és az arany alapú ETF-ekbe (Exchange-Traded Fund) történő intenzív beáramlás volt a hajtóerő az arany iránti igények növekedésében. A hivatalos állami aranykészletekbe történő vásárlások növekedtek a legnagyobb mértékben 2019. első félévében. Január és június között 137 tonnával többet vásároltak a jegybankok, mint 2018. első félévében, ami éves arányosításban 57,5%-os növekedést jelent. 2019. második negyedévében az arany hátterű ETF-ek befektetett készletei 67,2 tonnával növekedtek és hatéves csúcsot értek el összesen 2548 tonnával, ami a világ teljes aranykészletének 1,4%-a.

Arany ékszerek iránti igény növekszikAz ékszeripari igény 2%-os növekedése elsősorban a pozitívabb indiai vásárlói környezet eredménye.

Az enyhén csökkenő igény az aranyrudak és érmék iránt az árak növekedésével függött össze – ahogy az árfolyam többéves csúcsokat kezdett döntögetni, azonnal elindult a profitrealizálás és a kereskedések eladásai lecsökkentek. A második negyedévben összességében 12%-al volt kisebb az igény ezen a területen, mint egy évvel korábban. Elsősorban a kínai kereslet csökkenését érezte meg ez a szegmens.

A technológiai területen is csökkent az igény az arany iránt, a nehezedő globális körülmények miatt ebben a szektorban a kilátások nem ígérnek emelkedést a mostani alacsony szintről.

A forrás oldalon visszafogott, 2%-os növekedést mutatnak a számok, ami bányászati kitermelésből és arany újrahasznosításból fakad. 2019. első félévében az arany készletek 2324 tonnával növekedtek, ami 2016. óta a legmagasabb adat.

Cikkünkhöz a forrás adatok az Arany Világtanács (World Gold Council) angol nyelvű elemző cikkéből származnak.


Befektetési arany hírek, arany befektetés elemzések

Aktuális és régebbi híreink:

2019. december 10. Az arany iránti kereslet trendjei 2019-ben

Az Arany Világtanács (World Gold Council) 2019-es elemzésének legfontosabb megállapítása: A jegybanki vásárlások és az ETF beáramlás növelte az arany iránti igényt, ami 2019. első félévében három éves csúcsot döntött 2182 tonnás mértékével!
2014. február 26. Átalakuló igények az arany iránt

Az Arany Világtanács (World Gold Council) 2013-as aranypiaci statisztikáit elemezve érdekes elemzést és összegzést tehetünk arról, hogy a fizikai arany iránti igények változása miként követte, illetve alakította a 2013-as arany árakat.
2013. október 29. A végső zombigazdagító program

Bill Bonner érdekes írása az amerikai Fed mennyiségi lazítási (QE - quantitative easing) programjáról és annak igazi hátteréről, valamint valódi nyerteseiről.
2013. október 24. Czibere Péter - Csalódások

Czibere Péter barátom előadja új, Csalódások című versét.
2013. augusztus 28. Túl van az arany a mélyponton?

2011. és 2013 szeptembere közötti két évben a befektetők számára nehéz pályát járt be az arany árfolyama. Vajon túl vagyunk már a mélyponton és egy újabb fellendülés jön?
2013. június 25. Mi van az arannyal?

Objektív információkkal alátámasztott szubjektív elemzés az arany és a világgazdaság aktuális helyzetéről. Lehetséges forgatókönyvek a jövőre nézve és javaslatok arany befektetők részére.
2193. március 25.
üzenet a jövőből
Korlátosság, korlátlanság és korlátozottság a XXI. század elején

A XXII. század végéről visszatekintve már jól láthatók azok az elhibázott folyamatok és gondolkodásmód, amelyek a XXI. század elején jellemezték a világgazdaság működését és tévedéseinket.
2013. február 13. A világgazdaság legnagyobb játéka

Az Egyesült Államok számára a 2008 óta fennálló világgazdasági helyzet és folyamatok ideálisak - ameddig alapvető világszintű szemléletváltozás nem történik, addig a jelenlegi állapot fennmarad.
2013. január 5. 2013. az arany éve lesz?

A befektetési arany árfolyama az egész elmúlt évben kisebb-nagyobb kilengésekkel csak oldalazott, pedig egy éve még nagyon pozitív előrejelzéseket adtak az elemzők az arany árfolyam alakulására. A 2013-as év nem indul kedvező rövidtávú előjelekkel és prognózisokkal az arany számára, de lehet, hogy idén is megcáfolja az arany árának viselkedése a várakozásokat...
2012. november 18. Fiskális szakadékok előtt...

2013. januártól az Egyesült Államokban radikális költségvetési megszorítások léphetnek életbe, amit fiskális szakadéknak (fiscal cliff) neveznek. Hogyan hat mindez a befektetési arany piacára?
2012. október 10. Ahol a fizikai arany árát naponta megállapítják

A világ aranypiacának egyik központi helye London, ahol a piacon leginkább elismert szövetség a The London Bullion Market Associaton (rövidítve LBMA) szervezete működik. Az LBMA több, arany- és nemesfémpiacot segítő és szabályozó funkciója között a két leginkább ismert és fontos a napi kétszeri árfolyam rögzítés, valamint a befektetési arany termékeket előállító öntödék, finomítók és bányatársaságok minősítése.
2012. szeptember 3. Biztonságos arany vásárlás

Egy befektetési aranyat kínáló vállalkozás közel 400 millió forint értékű arany megrendelést nem teljesített. Mi biztonságos arany vásárlást biztosítunk azonnal készletről. Tájékozódjon a befektetési arany vásárlás kockázatairól és elkerülésükről!
2012. augusztus 8. Harctéri jelentés az olimpia árnyékában

Világgazdasági folyamatok elemzése az olimpia idején. Érdemes vizsgálni a meghozott döntéseket és nem döntéseket is, hogy azok milyen irányba viszik a folyamatokat. A cikk végén értékes gondolatokat idézünk Müller Péter ÖrömKönyv c. művéből.
2012. június 13. Figyelem a jövő héten!

Görög választás, június 19-20. A Fed nyíltpiaci bizottság döntéshozatali ülése.
2012. május 22. Harctéri jelentés: Kilövés előtt áll az aranyár?

Világgazdasági helyzet elemzése a 2012. február-május időszakról. Vajon intenzív arany árfolyam emelkedés jön?
2012. április 11. Pénzügyi elnyomás az adósságok megoldására

Az óriási államadósságok kezelésének politikailag leginkább elfogadható módja a pénzügyi elnyomás, ami elsősorban a negatív reálkamatokon érhető nyomon az USA-ban és az eurózónában.
2012. március 22. Az arany dinamikája és a piaci hangulat

Az arany árfolyam mozgását hosszabb időtávon vizsgálva egy érdekes és lényeges összefüggést találtunk az általános tőzsdepiaci hangulattal. A piaci hangulatot mérő mutatószámok közül a leginkább népszerű a chicago-i VIX - Volatility Index.
2012. március 2. Erős korrekció az arany árfolyamában a februári szökőnapon

Ole Hansen elemzése 2012. február 27-március 2-i időszak arany piaci eseményeiről.
2012. január-február Gazdasági világháború van, a válság csak tünet

A földgömbön lakó emberiség 2008. ősze óta folyamatosan szembesül azzal, hogy valami nagyon nem megfelelően működik a világban és az óriási gazdasági bizonytalanságban nem érvényesek a korábban megszokott módszerek és szabályok. A médiában és talán a köznyelvben is a leggyakrabban használt szó a válság és a krízis lett. Mindenki azt mondja és arra hivatkozik, hogy gazdasági válság van. Nem válság van, hanem valamikor 2006-2007-ben elkezdődött a IV. (gazdasági) Világháború és ennek a folyamatban lévő harcnak a következményei a gazdasági válság jellemzői.
2012. január 4. Mi lesz az arannyal 2012-ben?

Arany árfolyam alakulás elemzése és előrejelzése 2012-re. Napsütés és viharok is várhatók, de folytatódik a felmelegedés!
2011. december 15. Mi történ(hetet)t december 14-én?

2011. december 14-én 6%-ot zuhant az arany árfolyama. Olvassa el, hogy szerintünk mi áll a háttérben és mit tanácsolunk!
2011. december 7. Aranyérme vagy aranyrúd?

Szempontok, elemzés és javaslatok a megfelelő formájú és méretű befektetési arany termék (aranyrúd vagy arany érme) kiválasztásához vásárlás esetén.
2011. október 7. Finews interjú James Turk-kel

2011. október 7-én készült interjú James Turk-kel, a GoldMoney alapítójával, az arany áráról, értékéről és a jövőbeni várható árfolyamról.
2011. október 1. Dilbert is hozzászól az aranyhoz

Dilbert mini képregény az aranyról.
2011. szeptember 29. A nagy mozgások ellenére ugyanott tartunk

Érdekesen alakult az arany ára 2011. szeptemberben. Forintban azonos az arany árfolyam a hónap elején láthatóval 11.100 Ft/g), de sok minden történt az elmúlt napokban...
2011. szeptember 2. Szeptember az arany erősödésének hónapja

Az elmúlt 36 évben 26-szor emelkedést produkált az arany ára szeptemberben. Így lesz ez 2011-ben is?
2011. augusztus 15. 2008. október 14-én született a XXI. századi arany

2008. október 14-én az első 125 milliárd dolláros amerikai bankmentő csomagot követően az arany árfolyama elvált az árupiaci termékektől. Innét számítható a modern befektetési arany megszületése, ami már nem árupiaci termékként viselkedik.
2011. augusztus 1. London Good Delivery gyártók

Az arany befektetési termékek gyártóit a "The London Bullion Market Association - LBMA" folyamatosan ellenőrzi, minősíti és ezek alapján közli a megbízható gyártók "London Good Delivery" listáját (pl: Argor-Heraeus SA, Umicore, Valcambi...).