Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Arany befektetés - befektetési arany

Befektetési arany árlista  Akciós befektetési arany

Ha eldöntötte, hogy aranyba kíván befektetni, akkor a következő kérdés, amivel szembesül, hogy milyen formában célszerű megtennie a befektetését.

A helyes arany befektetési döntés meghozatalához a következő szempontokat és kérdéseket célszerű végiggondolnia:

 • Szeretné-e fizikailag is birtokolni az Ön tulajdonában lévő befektetési aranyat?
 • Milyen időtávra és milyen célból kívánja a megtakarítását aranyba fektetni?
 • Mekkora összegeket és milyen rendszerességgel kíván aranyba befektetni?
 • Milyen jellegű és mértékű egyszeri és folyamatos költségeket kell vállalnia az arany befektetéséhez kapcsolódóan?
 • Milyen kockázatokat hordoznak a különböző típusú arany befektetési megoldások?
 • Mennyi időt kíván rászánni arra, hogy figyelemmel kíséri és gondozza a befektetését?

Arany befektetésre három alapvető formát ajánlunk, amelyekből kiválasztható a leginkább célszerű megoldás:

 1. Fizikailag a tulajdonunkban lévő befektetési arany - aranyrúd vagy arany érme formájában.
 2. Fizikai aranyban (goldgram) vezetett és tárolt aranyszámla, ahol megosztva tulajdonolunk befektetési aranyat.
 3. Fizikai arany hátterű befektetési vagy tőzsdei alapok (arany ETF - Exchange-Traded Fund) vásárlása.

Az oldal utolsó részében összegyűjtöttünk néhány olyan tipikus arany vásárlási és befektetési formát, amelyeket befektetési célra nem javasolunk. ►


1. Fizikai aranyrúd, aranytömb vagy arany érme

A fizikai aranyvásárlás legfontosabb jellemzője, hogy a megvásárolt aranyunkat kézhez kapjuk, láthatjuk a csillogását és érezhetjük a súlyát. Ha így vásárolunk aranyat, akkor nekünk kell gondoskodnunk a biztonságos szállításról és tárolásról is. Ugyanakkor az arany befektetésünkkel teljesen szabadon rendelkezünk. A nyugati világban vámmentesen, bármelyik országba bevihetjük az aranyunkat mennyiségi korlát nélkül és biztosak lehetünk benne, hogy mindenhol találunk rá jó áron vevőt, ha készpénzzé akarjuk tenni.

Befektetési aranyrúd, arany érme vásárlásTudnunk kell, hogyha fizikai aranyat vásárolunk, akkor a 3 ajánlott forma közül ennél kell a legmagasabb kapcsolódó költségekkel számolnunk. Az első költség, amivel szembesülünk, hogy minden arany kereskedőnél 2-15%-os árkülönbség van egy-egy arany termék eladási és visszavételi árfolyama között. A magas 10-15%-os értékek a 2-5 grammos, míg az elfogadható 2-6%-os különbség a 20 gramm feletti aranyrudak vagy aranyérmék esetében jelentkezik. Ennek az árkülönbségnek (spread) az árrésen kívül az alapvető oka, hogy minél kisebb méretű egy aranytömb, annál magasabb a fajlagos előállítási költsége.

A fizikai arany birtoklásakor a másik költség amivel szembe kell néznünk, az a biztonságos tárolás költsége. Komolyabb, milliós értéket elérő arany befektetés esetén feltétlenül javasoljuk, hogy biztonságos banki széfben helyezzék el a befektetési aranyat.

Ha fizikai befektetési aranyat veszünk, akkor London Good Delivery gyártótól származó 999,9 ezrelék tisztaságú aranyrudat, aranytömböt vagy széles körben ismert és elismert befektetési arany érmét válasszunk.

Néhány Magyaroszágon gyakran előforduló Good Delivery gyártó: Argor-Heraeus, Metalor, Valcambi, W.C. Heraeus GmbhUmicore.

Elismert aranyérmék, amelyek kiváló befektetések:

1 unciás Krugerrand arany érme
 • Dél-Afrikai Krugerrand
 • Kínai Arany Panda
 • Amerikai Bölény (Gold Buffalo)
 • Amerikai Arany Sas (Gold Eagle)
 • Angol Britannica és Sovereign érme
 • Kanadai Juharlevél (Maple Leaf)
 • Osztrák Bécsi Filharmonikusok (Wiener Philharmoniker)
 • Osztrák 1-szeres és 4-szeres Dukát utánveretek
 • Ausztrál Kenguru Nugget

Befektetési tanács: A kis- és közepes befektetőknek az ajánlott fizikai arany befektetési méretek az 1 uncia (31,1 gramm), 10, 20, 50 és 100 gramm. Ezeknél a méreteknél már elfogadható 2-5%-os az árkülönbség a vételi és az eladási ár között, ugyanakkor az egy darabban lévő befektetési egység értéke még nem túlságosan nagy (150.000 - 1,2 millió Ft).

Akciós áron vásárolható befektetési arany termékek ►

További részletek és befektetési arany vásárlási árlista ►

Segítség a vásárlási döntéshez: aranyérme vagy aranyrúd? ►


2. Fizikai aranyban (goldgram) vezetett és tárolt aranyszámla

Védett befektetési arany raktárA fizikai aranyszámla nyitása egy nagyon gazdaságos (alacsony kezelési és tranzakciós költségekkel működő) arany befektetési forma. Ennél a megoldásnál is fizikai aranyat vásárolunk, de az arany nem kerül ki az aranyszámlát működtető cég páncélterméből, mert azt 12,5 kg-os (400 unciás), a befektetők között megosztott tulajdonban lévő aranyrudakban tárolják.

Az aranyszámlát kezelő cég grammban (goldgram) vezeti a tulajdonunkban lévő arany menyiségét. Az aranyszámlán akár évekig is tarthatunk hosszútávra befektetett aranyat, de akár napi szinten is végezhetünk vételi és eladási tranzakciókat. A számlakezelő cég mindig fenntart szabadon vásárolható aranykészletet, illetve jegyez vételi árat, amelyen visszavásárolja az aranyat.

A jól működő aranyszámla vezető cégek jellemzője, hogy az általuk kezelt arany mennyisége tonnákban mérhető, jól érthető és könnyen kezelhető internetes számlakezelő felülettel rendelkeznek és kedvezőek az ügyfeleknek felszámított költségek:

 • A számlanyitásnak nincs külön költsége, sőt esetleg számlanyitási ajándékot adnak az ügyfeleknek.
 • A vásárlási és eladási tranzakciók költsége 1% alatti összeg.
 • Az arany vételi és eladási ára közötti árkülönbség (spread) csak 5-6 dollár (0,3-0,4%!).
 • Fizikai arany tárolásának és biztosításának költsége 0,1-0,2%/év.
 • Készpénz kivonásának (visszautalás, kifizetés) felszámított díja alacsony és nem összegfüggő.

Aranyszámla nyitására a BullionVault-ot ajánljuk, amelytől 4 gramm ezüst számlanyitási ajándékot is kapunk. A BullionVault  Zürichben, Londonban , Torontóban, Szingapúrban és New Yorkban fenntartott páncéltermeiben jelenleg több, mint 42 tonna (körülbelül 2 milliárd dollár értékű) arany befektetést tart 75.000 befektető.

BullionVault aranyszámla


3. Fizikai arany hátterű befektetési vagy tőzsdei alapok

Befektetési alapok vagy tőzsdei arany alapok (Gold ETF - Exchange-Traded Fund) vásárlása esetén közvetett módon tudunk aranyba fektetni. Olyan értékpapírokat tudunk alapkezelőnél vagy tőzsdei úton vásárolni és eladni, amelyek aranyat vásárolnak és tárolnak, vagy arany bányászattal és finomítással foglalkozó vállalatokba fektetnek.

New York-i tőzsde - NYSEIlyen típusú befektetés esetén a befektetési alap kezelési költségeket, illetve a tőzsdei kereskedés költségeit kell vállalnunk. Jellemző, hogy az arany befektetési alapok követik a fizikai arany árfolyam mozgásait, de az emelkedések egy kicsit "tompábbak" a csökkenések esetén pedig kicsivel nagyobbak a veszteségek. Ennek oka, hogy az árfolyamba beépül az alap működtetésének költsége olyan módon, hogy az arany befektetési egységek mennyiségét havonta egy töredék értékkel csökkentik.

A legnagyobb és legismertebb tőzsdei arany ETF a new yorki tőzsdén jegyzett SPDR Gold Shares, amelynek aranyraktárában közel 900 tonna arany található (ez a világ teljes aranykészletének 0,5%-a!). Brókercégen keresztül Magyarországról is van lehetőség arra, hogy közvetlenül arany ETF értékpapírokat vásároljunk.


Miként ne vegyünk aranyat?

Aranyat sokféle módon és formában lehet vásárolni. A megfontolt, közép- és hosszútávon gondolkozó arany befektetők részére összegyűjtöttük azokat a tipikus arany vásárlási formákat, amelyeket részükre nem ajánlunk:

 • Aranyékszer vagy fazonarany vásárlása befektetési szándékkal.
 • Nem elismert (nem London Good Delivery) gyártótól származó aranyrúd vagy aranytömb megvásárlása.
 • Befektetői körökben nem ismert vagy nem gyakori aranyérme vásárlása befektetési szándékkal - ehhez a gyűjtő numizmatikusok értenek.
 • Nem gyári csomagolású, sérült vagy kopott befektetési aranyrúd vagy aranyérme megvásárlása normál áron.
 • MLM (multilevel-marketing) vagy pilótajáték rendszerben értékesített, havi 1-2-10-50 gramm arany vásárlását igénylő értékesítési rendszerhez kapcsolódás.
 • Tőkeáttételes módon, napon belüli arany kereskedést is lehetővé tevő online rendszerben arany kereskedés - ez a spekulánsok terepe.

Mindenképpen javasoljuk, hogy arany vásárlás előtt az internet segítségével alaposan tájékozódjanak a befektetési lehetőségekről és a különböző szolgáltatók ajánlatairól. Érdemes 1-2 órát rászánni a kutatásra, mert a befektetés mértékétől függően, akár 100-200.000 Ft-os megtakarításokat is elérhetünk.

További részletes információk a nem javasolt befektetési formákról ►


Érdekli egy biztonságos befektetés és megtakarítás?

Aranyrúd, aranytömbAkkor válassza a befektetési aranyat!

Manapság az arannyal való kereskedés egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban. Bár sokan úgy gondolják, hogy a bankbetét vagy a kötvény a biztosabb megoldás, érdemes elgondolkodni a befektetési arany vásárláson is!

Az arany az egyik legősibb fizetőeszköz és nem megújuló nemesfém, így egyszer kifogynak majd a Föld készletei. Bányászata is korlátozott pontosan emiatt, és értéke is ezért képes mindig növekedni. Emellett az arany kereslet kétszer olyan nagy, mint amennyi arany van a piacon. Napjainkban leggyakrabban az aranytömböket és érméket keresik befektetési arany gyanánt.

A befektetési arany vásárlásával biztos helyen tudatja a pénzét. Nincs olyan gazdasági válság, amely tartósan lent tudná tartani az arany árát - éppen ellenkezőleg, krízis esetén az arany egy olyan vagyontárgy a kezünkben, amely önmagában képez értéket és azonnal más aktuális értékre cserélhető.

Ha Ön sem szeretne lemaradni a lehetőségről, akkor hosszú távú megtakarításai 15-25%-át fektesse fizikai aranyba!