Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Biztonságos arany vásárlás és szállítás

Ha nagyobb összegben vásárolunk fizikai befektetési aranyat, akkor vásárlóként szembesülünk azzal a helyzettel, hogy a birtokunkba került aranyat hogyan szállítsuk el a biztonságos tárolási helyére.

Biztonságos befektetési arany szállításA legfontosabb tanács ebben a helyzetben, hogy az aranyvásárlásunkat és az arany átvétel tényét, időpontját és helyét tartsuk titokban. Az átvétel helyére olyan helyet válasszunk, ahol az eladó és a vevő számára is garantált a biztonságos ügylet (pl. egy bankfiók külön tárgyalója).

Nagyértékű aranyvásárlásnál tanácsos és megfontolandó egy felkészült őrző-védő kíséret megbízása az arany szállításának idejére.

Egy másik megoldás lehet, hogy értékbiztosított postai csomagként kérjük a megvásárolt arany kiszállítását.


Arany befektetés tárolása

A befektetési arany helye biztonságos banki széfben vanA fizikai aranykészletünk tárolása lesz számunkra azonnal a legégetőbb kérdés az aranyvásárlást követően. Aranyat tipikusan közép- és hosszútávra vásárolunk, így a tárolását is célszerű megterveznünk és megszerveznünk még időben.

Azt javasoljuk, hogy a fizikai aranykészletét egy biztonságos helyen őrizze vagy őriztesse. Erre a leginkább költséghatékony megoldás egy banki széf, vagy más erre szakosodott vállalkozásnál biztonságos és őrzött tároló trezor bérlése.

Szerencsére az arany a nagyon magas fajsúlya (19,3 gramm/cm3) miatt kicsi térfogatot igényel. A legkisebb banki széfekben is több kilogramm (azaz több 10 millió forint értékű) befektetési aranyat el tudunk helyezni más értékeink mellett. Az ilyen széfek éves bérleti költsége a befektetésünk értékének 1%-át sem szokta elérni. A széf szolgáltatóknál minden esetben lehet még külön értékbiztosítást is kötni a széfben tárolt vagyonunkra. Ezen a módon teljes biztonságban tudhatjuk befektetési arany alapjainkat!

1 unciás Argor-Heraeus aranyrúd A befektetési arany tárolásával kapcsolatban nagyon fontos még arra felhívni a figyelmet, hogy a színarany tömbök és érmék a fém lágysága miatt nagyon sérülékenyek. Vigyázni kell rájuk, hogy ne karcolódjanak, ne sérüljenek meg, mert ez értékvesztést okozhat, 2-3%-ot is adott esetben! Ez amiatt van, hogy a sérült arany termékeket már nem veszik meg a kereskedők befektetési arany áron, hanem csak olvasztási gramm árfolyamon.

Szerencsére az utóbbi években az aranyrudakat és aranytömböket már gyári fólia csomagolással látják el így csökkentve a sérülés esélyét. Ezekre a gyári fóliákra is vigyázni kell, nem szabad eltávolítani őket és a sérüléstől is óvni kell. A fólia eltávolítása is értékvesztéssel jár!

A befektetési aranyunk a legjobb helye egy őrzött széfben van, ahol akár évekig sem nyúlunk hozzá, tudjuk, hogy biztonságban van és folyamatosan növekszik az értéke.