Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Befektetési arany iránt érdeklődők tájékoztatása

Tájékoztatás arany befektetésrőlAz Arany-alap Kft-t azzal a szándékkal hoztuk létre, hogy segítsük az anyagi biztonságukat megalapozni kívánó kis és közepes tőkével rendelkező magyar arany befektetőket a számukra megfelelő befektetési megoldások kiválasztásában és kezelésében.

Az aranyhoz és aranyból készült termékekhez többféleképpen lehet viszonyulni:

 • A Befektető érzelmi kötődés nélkül, objektíven viszonyul a befektetése tárgyához (jelen esetben az aranyhoz). Azt várja tőle, hogy az értékét biztonságosan őrizze, magas hozamot biztosítson számára és könnyen átválthassa (likvid legyen), ha készpénzre van szüksége.
 • A Spekuláns nem foglalkozik igazán a befektetése lényegével, csak a nagyon rövidtávon, azonnal realizálható nyereséggel és kilátásokkal. Tipikusan tőkeáttételes módon, napon belül kereskedik arannyal.
 • A Gyűjtő, aki régi, szép és ritka aranyérméket gyűjt erősen elkötelezett és szubjektív a megszerzett vagy megszerezni kívánt termék iránt. Vásárlási döntéseit nem befektetési racionalitás vezérli.
 • Az Ékszervásárló is szubjektíven viselkedik, amikor aranyékszert vesz. Az ár mellett a döntését az alapján hozza meg, hogy mennyire tetszik neki az ékszer, mennyire szép és egyedi, illetve hogyan mutat.

Fontos, ha Ön valamilyen formában szeretne az aranyat vásárolni, akkor a négy alapvető szerep közül válassza ki, hogy melyik szeretne lenni. Itt az arany-alap.hu oldalon elsősorban azoknak tudunk segíteni és értékes információkkal szolgálni, akik a Befektetői üzleti racionalitást választják.


Arany árfolyamok, diagramok

Az arannyal gyakorlatilag állandóan folyik a kereskedelem az egész világon. Az arany befektetési döntések meghozatalához elengedhetetlen, hogy ismerjük és kövessük az aktuális arany árfolyam alakulását.  

Arany árfolyam adatok, diagramok - 24 óra Arany árfolyam adatok, diagramok - 10 év

Arany árfolyam és diagramok bővebben ►


Amit az aranyról tudni érdemes...

Arany története és tulajdonságai

Indiai istenség aranybólAz aranyat az ismert történelem során az ember mindig ismerte és értéket tulajdonított neki. Ez érdekes módon még az egymással kapcsolatban nem lévő kultúrákra is igaz volt - a korai középkorban az európai, közép- és dél-amerikai, valamint távol-keleti kultúrák egyaránt fejedelmi fémként tisztelték az aranyat.

Az újvilág felfedezése előtti középkorban a Magyar Királyságban bányászták az európai arany 50%-át elsősorban Körmöcbányán és Selmecbányán.

1946-ban, amikor a hiperinfláció után a forint lett a fizetőeszközünk, akkor az új pénz aranyalapú valuta volt. Fedezetét a Nemzeti Bank visszakapott 30 tonnás aranykészlete adta és 1 kg arany 13.200 Ft-ot ért (napjainkban nagyjából az ezerszeresét kell forintban fizetni az aranyért).

Jelenleg körülbelül 180.000 tonna az emberiség birtokában lévő aranykészlet, amit ha egy tömbbe összeolvasztanának, akkor egy 21 méter oldalhosszúságú kockát adna csak ki.

Az arany az egyik legnagyobb fajsúlyú természetben is előforduló elem. 1 dm3 (1 liter) súlya 19,3 kg, egy átlagos mobiltelefon színaranyból körülbelül 1 kg-ot nyom.

A Földön bányászható arany minden egyes atomja különleges körülmények között, szupernova robbanások során keletkezett évmilliárdokkal ezelőtt. Az arany mesterséges előállítása nem lehetetlen, de legalább 100-szoros az előállítási költsége a jelenlegi árfolyamnál.

További érdekességek az aranyról ►

Az arany szerepe a XXI. században

Emelkedő arany árfolyamAz aranyat az árutőzsdei termékek közé sorolják, bár a többi alapanyaghoz viszonyítva az ipari fontossága és hasznossága csekély.

Viselkedésében inkább a világ minden táján elfogadott valutákhoz hasonlítható, csakhogy az aranyat nem lehet úgy előállítani (pl. nyomtatni), mint a pénzt.

A befektetési szakemberek az aranyra legtöbbször úgy tekintenek, mint egy részvény, de ez sem igaz, mert a részvényekkel ellentétben nem fizet osztalékot, csak az árfolyamemelkedéséből profitálnak a birtoklói.

Az arany igazából egy független értékmérő és értékőrző, amit mindenki globálisan elfogad egyedi csereeszköznek - ezért válságok és fellendülések idején is megőrzi, illetve növeli értékét.

A legnagyobb londoni aranytőzsdén a napi forgalom meghaladja az 500 tonnát (26 milliárd dollár értékben), ami a teljes éves arany kitermelés kb. hatoda.

Az arany iránti kereslet jelenleg 3-4-szeresen haladja meg a kitermelés volumenét. A jövőben ez az arány várhatóan még nagyobb lesz és leginkább ez hajtja fel az arany árfolyamát.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a meglévő készletekhez még várhatóan 50.000 tonna arany lesz gazdaságosan kitermelhető a következő 20-30 évben.

Még több információ a modern aranyról ►


Befektetési arany - arany befektetés formái

Aranyrúd, aranytömbA 2004-es EU csatlakozás óta a magyar adótörvényekben is megjelent a befektetési arany fogalma és különleges elbírálása.

Az ÁFA törvény szerint a befektetési arany termékek mentesek az adó (ÁFA) alól. Befektetési aranynak minősülnek a következők:

 1. Legalább 995 ezrelék tisztaságú, 1 grammot meghaladó súlyú aranyrúd vagy lemez.
 2. Legalább 900 ezrelék tisztaságú arany érme, amelyet
  • 1800 után vertek,
  • a kibocsátó országban hivatalos fizetőeszközként forgalomban van vagy volt,
  • a piaci értéke nem haladja meg 80%-nál nagyobb mértékben az aranytartalmának aktuális arany szabadpiaci értékét.

A befektetési aranyra vámmentesség is vonatkozik, azaz a Európai Közösségen belül mennyiségi korlátozás nélkül, szabadon mozgatható. Ugyanakkor az arany, mint ingóság vételéből és eladásából származó árfolyamnyereség adóköteles, a jelenlegi SZJA szabályok szerint 15% adó terheli a nyereséget.


Arany befektetési formák

 1. Fizikailag a tulajdonunkban lévő befektetési arany - aranyrúd vagy arany érme formájában.
 2. Fizikai aranyban (goldgram) vezetett és tárolt aranyszámla, ahol megosztva tulajdonolunk befektetési aranyat.
 3. Fizikai arany hátterű befektetési vagy tőzsdei alapok (arany ETF - Exchange-Traded Fund) vásárlása.

Részletes információk az arany vásárlásról ►