Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Túl van az arany a mélyponton?

2013. augusztus 28.Minden eddig megjelent hírünk

Ha fogadni kellene rá, akkor 50%-nál nagyobb esélyt adok arra, hogy már igen. Ha visszatekintünk az elmúlt két nehéz évre és kicsit részletesebben az elmúlt két hónap történéseire, akkor érdekes következtetésekre lehet jutni. Érdemes felidézni az arany árfolyamának alakulását 2011. augusztus végétől mostanáig:

Arany árfolyama forintban 2011. és 2013. szeptembere között

2011. őszén 2,5 hónap alatt az árfolyam 22,4%-ot emelkedve az eddigi legmagasabb forintban mért értékre, arany grammonkénti 13.400 Ft-ra emelkedett. A 2011. november 15-i csúcsot követő bő 16 hónapban enyhén visszaeső, de alapvetően oldalazó mozgást követett az árfolyam 8,5%-os csökkenést eredményezve. Az igazán durva időszak 2013. második negyedéve volt, ami az arany történetének egyik legfeketébb időszakát hozta. A június 28-i mélyponton az arany grammonkénti ára 8669 Ft volt, ami a negyedéven belül 29,3%-os (!) veszteséget jelentett forintban. A június végi mélypontról az elmúlt két hónapban egy dinamikus visszarendeződés indult meg és 17,7%-ot emelkedett a mélypont óta az arany árfolyama. Dollárban is hasonló mértékű hullámvasutat járt végig a sárga nemesfém az 1900 $/uncia csúcstól az 1200 dollár alatti mélypontig és jelenleg az 1400 $/uncia árfolyam szint felett igyekszik megkapaszkodni és remélhetőleg tovább épülni az árfolyam.

A múlt és jelen vizsgálata és elemzése abból a szempontból érdekes, hogy mit vetít vagy vetíthet előre a jövőre nézve. Az arany szempontjából a következő információkra érdemes figyelni:

  1. Átrendeződik a piac. Nyugaton, főleg az USA-ban szabadulnak a papír aranynak nevezett, aranyhoz kapcsolódó értékpapíroktól, míg a Távol-Keleten soha nem látott érdeklődés van a fizikai arany termékek vásárlása iránt – csak Kína fizikai arany exportja meghatszorozódva 1200 tonnára nőtt éves szinten. A fizikai arany nyugatról kelet felé áramlik. Mivel a készletek az aranyból végesek, ezért akár fedezethiány is kialakulhat a közeljövőben a nyugati tőkeáttételes „papír arany” piacokon.
  2. Az amerikai Fed már pedzegeti, hogy rövidesen csökkenteni fogja a mennyiségi lazítás (quantitative easing = pénzmennyiség növelése a gazdaságban) mértékét. Két évvel ezelőtt egy ilyen bejelentés katasztrofális lett volna az arany árára nézve, de mostanra úgy néz ki, hogy ez inkább a jelenleg túlhevült részvény és kötvénypiacokat fogja veszélyeztetni és nem a nemesfémek árfolyamát.
  3. Németország szeretné az USA-ban tárolt 330 tonnás aranykészletét hazai földre juttatni. A Fed 7 éves szállítási időt vállalt a szállításra. Mindkét információ érdekes, de a 7 éves szállítási idő nehezen érthető, amikor Kínába évente ennek a mennyiségnek a 3-4-szeresét is könnyen importálni lehet.
  4. Indiában minden eszközzel próbálják gátolni a fizikai arany behozatalát. Már 10%-os extra vámot kell az aranyra fizetni, tiltják hitelek felvételét arany vásárlás céljára, valamint az ékszerüzletek nem árusíthatnak befektetési arany rudakat és érméket. Ugyanakkor az őszi időszak Indiában a betakarítás utáni bőség és a házasodás időszaka, ami minden év októberében jelentősen fellendíti az ékszerek és a befektetési arany iránti keresletet.
  5. Dél-Afrikára is fontos figyelni, mert komoly sztrájkveszély van a bányászok és a bányaiparhoz kapcsolódó gyártóüzemekben dolgozók részéről. 2012. augusztusában is indult egy komoly sztrájkhullám, az összecsapások akkor sajnos halálos áldozatokat is követeltek és abban az időszakban az arany árfolyama 10%-ot emelkedett.
  6. És nem szabad megfeledkezni a Közel-Keletről sem, ahol Szíriában már két éve tart a véres polgárháború, amibe várhatóan az Egyesült Államok be fog avatkozni és az egyiptomi helyzet is nagyon forró. Az ilyen jellegű krízisek tipikusan a nyersanyagoknak (kőolaj) és biztonsági menedékként újra előkerülő nemesfémeknek szoktak kedvezni.
  7. A negatív előjel a nemesfém árfolyamokra az, hogy túl sok a pozitív előjel és az elmúlt két év megtaníthatott bennünket arra, hogy a piac időnként vagy irracionális módon (vagy sokak szerint manipulált módon) ellenkező irányba indul, mint az várható lenne. Természetesen van esélye csökkenő arany árfolyam forgatókönyvnek is. Ha az amerikai és az európai gazdaság tartós és kiszámítható növekedési pályára áll, csökken a munkanélküliség, emelkednek a részvényárak és az államkötvény hozamok is visszatérnek a reálhozamok tartományába, akkor az arany árfolyama csökkenő pályára fog állni.

Mindezen információk fényében ha fogadni kellene rá, akkor én arra tennék, hogy a nehezén, a mélyponton már túl van az arany árfolyama és a következő hónapok inkább a felfelé kapaszkodásról és kevésbé az ereszkedésről fognak szólni. De lesznek az úton völgyek és esetleg szakadékok is.

Lipi Gábor, arany befektetési tanácsadó