Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Az USA sikertelen járványkezelése direktben hat a dollár és az arany árfolyamára

2020. július 26. - Szerző: Lipi GáborMinden eddig megjelent hírünk

A július 20-24-i időszak 5 munkanapján a worldometers.info hivatalos statisztikai adatai alapján a 331 milliós lélekszámú Egyesült Államokban 355.000-el emelkedett a koronavírus fertőzöttek száma. Ez az 1,073 ezrelékes arány azt jelenti, hogy minden 932 lakosra esik egy új fertőzött a vizsgált 5 napban. Ugyanezen időszak alatt a 748 milliós Európában 78.000 új fertőzést regisztráltak. Ez 0,1043 ezrelékes arányt jelent, azaz 9590 lakosonként jelentkezett új fertőzés július 20-24. között.

Ugyanezen a héten érdemes megnézni a világpiacon az arany, a dollár, az euró és a forint keresztárfolyamának alakulását, mert az árfolyammozgások nem egy szokványos kereskedési hét mintáját mutatták. A jelzett négy nagy forgalmú termék nagyon ritkán mutat több napon keresztül gyakorlatilag lineáris, egy irányba mutató változási folyamatot. A következő ábrán négy árfolyamgörbe százalékosan normalizált alakulását mutatjuk be. Mindegyik árfolyam esetében július 20-án a hajnali induló árfolyam a 100%-os érték.

Árfolyamok mozgása 2020.07.20-24. között
Árfolyamok mozgása

Az arany dollárban jelzett árfolyama az öt nap alatt 5%-ot emelkedett és az 1900 USD/uncia szintet is meghaladva abszolút maximum értéket is produkált. A forint eközben a dollárhoz képest több mint 4%-ot, az euróhoz képest pedig több mint 2%-ot erősödött. Az arany forintban számított árfolyama a hét során szűk, [-0,66%]–[+1,51%]-os tartományban mozgott és péntek estére 0,7%-ot erősödve 18.134 Ft/gramm árfolyamon zárt.

A két adathalmazt külön-külön és együtt is elemezve következőkre jutottam:

 1. Az Egyesült Államok járványkezelése sikertelen, a járvány terjedésének kontrollálása kicsúszott a hatóságok kezéből. A kormányzat, élén a láthatóan mentálisan zavart és a problémát elbagatellizáló elnökkel képtelen megfelelő döntéseket hozni és irányt mutatni a járvány kezelésére.

 2. Európa nagy részén úgy néz ki, hogy sikerül a járványt kézben tartani és a terjedés felgyorsulását megakadályozni. Az új fertőzések számossága még lehetővé teszi a kontaktok felkutatását és a karanténok elrendelése megelőzi a fertőzés gyors terjedését.

 3. Az 1. pont alapján a befektetők nem látják, hogy a világ egyelőre még vezető gazdasági és katonai hatalma (Egyesült Államok) rövid távon meg tudja oldani a vírus krízist, ezért elvesztik a bizalmukat a dollárban, mint menekülő tartalék devizában, és alternatívának megtalálják az aranyat is, ami földrajzi helytől és államtól függetlenül önmagában pénz-szerű értékhordozó.

 4. Magyarországon úgy néz ki, hogy egyelőre hatékony a járványkezelés és a július 22-i MNB alapkamat csökkentési döntés ellenére is erősödni tudott a forint az euróhoz képest is és a gyengülő dollárhoz képest is a július 20-24-i héten.

 5. Az 1. és a 3. pont alapján, valamint a novemberi elnökválasztás, mint bizonytalansági tényező hatása miatt a következő hónapokra a legvalószínűbb tendencia az, amit ezen a héten is láttunk. Fokozatosan (esetleg radikálisan) gyengülő dollár, a libikóka másik oldalán pedig folyamatosan erősödő arany árfolyam. Nem lennék meglepve, ha néhány héten belül a 2000 USD/uncia árfolyamot is áttörné a sárga nemesfém.

 6. Az európai járványkezelés valószínűleg azért eredményesebb, mert a földrész közel 50 nemzeti alapon működő állama kisebb területeken nagyobb hatékonysággal tud mozgást korlátozó (határátlépések szigorítása, kijárási korlátozások) döntéseket hozni és talán a lakosság tudatos ön-fegyelmezettsége is összességében egy kicsit magasabb, mint az Egyesült Államokban. Ezzel együtt Európa sem ülhet a babérjain, mert a közvetlen veszélyhelyzet még itt sem múlt el.

 7. Még távolabbról nézve a helyzetre egy újabb probléma szintet is azonosítottam. Ez pedig a képviseleti (egyenlő jogokkal választott) demokrácián alapuló, társadalom irányítási paradigma válsága. Az USA-ban a vírus sikertelen kezelésének talán legfontosabb oka az, hogy négy évvel ezelőtt sikerült a választók közül elegendő embert félrevezetni, manipulálni és megtéveszteni azért, hogy a világ legnagyobb hatalmú végrehajtó vezetői pozíciójába egy roppant ambiciózus, ám a kritikus problémák megoldására alkalmatlan személy kerüljön. Ha az amerikai földrészen délebbre tekintünk, akkor Brazília is ugyanezt a jelenséget mutatja.

  Ennek oka az, hogy a jelenlegi technológia adottságaival az alapvetően nem tudatosan gondolkodó és elegendően nagy létszámú választói kör tudatát és elméjét meg lehet „hackelni” annak érdekében, hogy a megfelelő választási pillanatokban a megfelelő döntést hozzák meg – és a választásokon elegendő csak 1%-os különbséget elérni a javunkra! A propaganda „tudománya” több évtizede hatékonyan használja az álhírterjesztés és a jelmondat-(gondolat)-sulykolás technikáit, ami a modern kommunikációs eszközökkel és platformokkal még könnyebbé is vált. Érdemes erre figyelni, mert a technikát nem csak az amerikai földrészen alkalmazzák…

  Védekezni elsősorban egyéni szinten lehet, mégpedig úgy, hogy energiát teszünk a saját kritikus, elemző és tudatos gondolkodásunk fejlesztésébe. Észrevesszük, és nem hagyjuk, hogy manipuláljanak bennünket a döntéseink meghozatalában. A kapott információkat pro és kontra megvizsgáljuk, hallgatunk a beépített józan eszünkre és érzéseinkre mielőtt döntéseket hozunk. Érdemes feltárnunk a „beépült” előítéleteinket és a sztereotípiákat, amelyek a gondolkodásunkat időnként automatikussá teszik. Próbáljuk ki, hogy a dolgokat több oldalról is megvizsgáljuk – érdekes új felfedezéseket fogunk tenni ezen a módon.

 8. 2011. óta foglalkozom befektetési arany kereskedelemmel, követem a világ történéseit és az arany mint biztosítási/befektetési eszköz működését. A 2020-as év eddigi eseményei azt mutatták meg és bizonyították számomra, hogy az elkövetkező időkben is az egyik legfontosabb értékőrző és értékmentő eszköz a fizikailag tulajdonunkban lévő aranytárgyak (érmék, rudak esetleg ékszerek) lesznek. A megtakarításaink 10-25%-át célszerű lehet ilyen formában tartani.

A cikkben leírtak a szerző aktuális véleményét és következtetéseit tükrözik. Az elemzés megállapításai alapján hozott befektetési döntések meghozataláért és következményeiért teljes mértékben a döntést meghozó személy a felelős!