Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Miként ne vegyünk aranyat?

Aranyat sokféle módon és formában lehet vásárolni. A megfontolt, közép- és hosszútávon gondolkozó arany befektetők részére összegyűjtöttük azokat a tipikus arany vásárlási formákat, amelyeket részükre nem ajánlunk:

Nem ajánlott befektetési formák Indoklás, hátrányok, kockázatok
Aranyékszer vagy fazonarany vásárlása befektetési szándékkal. Ékszert befektetési céllal azért nem célszerű vásárolni, mert az ékszer árába beépülnek az elkészítés költségei, valamint az ékszer árát ÁFA is terheli. Az ékszer ekadásakor biztosan csak arra számíthatunk, hogy törtarany, olvasztási arany áron számítják be az aranytartalmat (a világpiaci árnál 5-8%-al alacsonyabban)
Nem elismert (nem Good Delivery) gyártótól származó aranyrúd vagy aranytömb megvásárlása. A nem Good Delivery gyártóktól származó aranyrudakat a szakértő vásárlók komoly ellenőrzésnek vetik alá (súly, térfogat, tisztaság). Ennek költségeit természetesen levonják a vételi árból. A nem Good Delivery aranytermékeknek gyakorlatilag nincs másodlagos piaca sem, általában olvasztási arany áron értékesíthetők csak.
Nem gyári csomagolású, sérült vagy kopott befektetési aranyrúd vagy aranyérme megvásárlása normál áron. Ha bármilyen apró sérülés, karcolás vagy ütődés éri a befektetési aranyrudat vagy érmét, akkor azonnal "kiesik" a befektetési termékek elsődleges köréből. A hozzáértő vásárlók ilyen esetben a piaci árnál 3-5%-al kevesebbet adnak csak ezekért a termékekért, amelyek általában beolvasztásra kerülnek.
MLM (multilevel-marketing) vagy pilótajáték rendszerben értékesített, havi 1-2 gramm arany vásárlását igénylő értékesítési rendszerhez kapcsolódás. Elsőre vonzónak tűnnek a havi 10-20.000 Ft-os folyamatos megtakarítást és aranybefektetést ígérő rendszerek. Érdemes a feltételeiket (apróbetűk) nagyon figyelmesen elolvasni aláírás előtt, mert ezekből kiderül, hogy befektetői szempontból hátrányos megoldást kínálnak. A legfőbb probléma az ilyen rendszerekkel az, hogy az értékesítési hálózat (MLM vagy piramis rendszer) fenntartása érdekében nagyon magas költséggel (a teljes befektetés 10-12%-a!!), a vételi/eladási ár közötti nagy árréssel és kedvezőtlen arany árfolyamokkal dolgoznak.
Tőkeáttételes módon, napon belüli arany kereskedést is lehetővé tevő online rendszerben arany kereskedés. Az interneten keresztül is elérhető, közvetlen tőzsdei kereskedést lehetővé tevő rendszerek nem a közép- és hosszútávú (néhány hónaptól több évig tartó) befektetések kezelésére szolgálnak. Ezekben a rendszerekben intenzív napon belüli (day-trade) kereskedés folyik. A profi brókerek és üzletkötők elnyerik (a ruletthez hasonlóan) az amatőr netes befektetők pénzét. Semmiképpen nem javasoljuk, hogy ilyen rendszerben kezdjenek arannyal kereskedni!

Mindenképpen az javasoljuk, hogy arany vásárlás előtt az internet segítségével alaposan tájékozódjanak a befektetési lehetőségekről és a különböző szolgáltatók ajánlatairól. Érdemes 1-2 órát rászánni a kutatásra, mert a befektetés mértékétől függően, akár 100-200.000 Ft-os megtakarításokat is elérhetünk.

Befektetési arany árlista

Részletes információk az ajánlott arany befektetési formákról ►