Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

A végső zombigazdagító program

Szerző: Bill Bonner, Elnök – Bonner & PartnersMinden eddig megjelent hírünk

Megjelent először 2013. október 11-én

Bill BonnerKözgazdászok, elemzők és tanácsadók próbálták megfejteni mit is jelent pontosan a „mennyiségi lazítás” (quantitative easing, a továbbiakban: QE). A Fed évente több, mint 1000 milliárd dollárral növeli a monetáris alapot. Ennek csak van valami hatása, nem igaz?

Elméletben ez a bankok többlettartalékát növeli…, amit – elméletben – a bankok kölcsönadhatnának 10-50-szeres tőkeáttétel arányban, ami akár 20.000 milliárd dolláros tőke elérését is eredményezheti összességében.

De ez nem is olyan egyszerű.

Amiről mi most beszélünk, azok a Fed többlettartalékai. Egyes szakértők kitartanak azon megállapításuk mellett, hogy ezek a tartalékok érinthetetlenek a pénzügyi kasztrendszerben… és hogy ezek semmilyen pluszt nem jelentenek a pénztőkében. Azt mondják, hogy a QE egy tőkecsere (kamatfizetési többlettartalékok cseréje a kamatfizetési kincstári papírokra) és nem növekedési folyamat.

De ez sem olyan egyszerű…

A Fed pénzt teremt. Megvásárolja a kincstári kötvényeket a bankoktól. A bankok vásárolhatnak újabb kincstári kötvényeket. Ez készpénz áramlást jelent a Fedtől a szövetségi kormányhoz. És ezáltal a szövetségi kormány nincs rákényszerülve arra, hogy más forrásokból szerezzen be pénzt (persze magasabb kamattal).

Ahogy a folyó is, úgy a pénz is szépen belefolyik a tengerbe – útja során néha elmos házakat is. És ha évente hozzáadunk 1000 milliárd dollárt egy 16.000 milliárdos gazdasághoz, az valószínűleg a tengerszint emelkedését fogja eredményezni.

„Az arany zombiálló”

Hogyan? Mikor? 

Nem tudjuk… de azért vigyázzunk, hogy az ingatlan ne legyen túl közel a parthoz!

Ezért van nekünk aranyunk…

Mert az arany vízálló.

Nem viccelek. Ha a készpénz, a hitel és az összejátszás hatalmas óceánja haragra gerjed – mérhetetlen erejű szelével és égig tornyosuló hullámaival – az arany sziklaszilárdan áll, mint egy lerombolhatatlan világítótorony.

Semmilyen pénzügyi szél nem képes feldönteni. Alámoshatatlan. Ezért történik az, hogy a ravasz befektetők… és jegybankok… figyelik az időjárást és gyűjtik az aranyat.

Az arany ráadásul „Fed-álló”… és zombiálló is!

Fed épületeA Fed szeptemberi bejelentése, miszerint a kötvényvásárlásnak „nem szabad elvékonyodnia”, sokkhatással volt a sajtó zömére. De ezen senkinek nem kellett volna csodálkoznia. Az USA gazdasága egy olyan gazdaság, amelyet mára a Fed intézkedései működtetnek.

Ha a Fed csak épp utalt arra (talán… lehetséges… esetleg a jövőben valamikor… hacsak nem gondolja meg magát…), hogy a "vízszint" nem emelkedik tovább, azaz szándékában áll csökkenteni beavatkozásának mértékét, ilyenkor a piacok azonnal „kiakadtak”.

Mivel a Fed akcióinak célja elkerülni az ilyen kiakadós helyzeteket, ezért most beleesett a saját ügyetlen beleavatkozós csapdájába. Ők rontották el. Most megehetik amit főztek.

Talán itt az ideje, hogy válaszoljunk a kritikusainknak.

Amint Önök is tudják, nemrég bejelentettük, hogy tudnánk irányítani a Fedet. Ha ránk esik a választás, ígérjük, hogy kötelességeinket nem hanyagoljuk el. Sőt megígértük azt is, hogy azonnal lemondunk – teljesen kibújva a felelősség alól.

Azért legalább egy kedves olvasó megmondta nekem, hogy a Feddel kapcsolatos javaslataink teljesen irreálisak és felelőtlenek. Íme az ő magyarázata:

Bill, neked Ludditának (technofób gépromboló - a fordító) kellene lenned, hogy higgy abban, amiről beszélsz. A te utad katasztrófához vezet, minden, minden megváltozik és soha nem tudnád visszacsinálni, ha te állnál a Fed élén.

Egy pillanatig sem állítom, hogy jó volna az az állapot, amelyben vagyunk, vagy hogy a bankok nem rontanak a helyzeten. Sajnos rontanak. De ahhoz, hogy az emberek folytassák a munkát, a pénz sebességére kell támaszkodnod. Pont.

Kedves olvasónk tovább folytatja magyarázatát azzal, hogy mi is a Fed akcióinak… és a papírpénz rendszernek rabjai vagyunk. Most nincs kiút… vagy hatalmas bajban vagyunk.

Hatalmas bajban vagyunk

Tudják mit? Igaza van.

Nagy árat kell fizetnünk. Kedves olvasó, garantáljuk Önnek, hogy ez be lesz hajtva rajtunk… akár tetszik, akár nem. És a számlán szereplő összeg nem csökken, amíg megpróbálunk kitérni a behajtó elől.

Vajon mi is a lényege jelenlegi papírpénz és Fed által vezérelt rendszerünknek? Hogy a beavatottak manipulálhatnak, ködösíthetnek és elkobozhatnak.

Manipulálják a pénzünk értékét… hazudnak arról, hogy valójában mi zajlik… és ellopják a jólétet a megtakarítóktól és a dolgozóktól, hogy kisded játékaikat finanszírozhassák és zombi barátaikat pénzelhessék.

Ez mindig is így volt és ezentúl is így lesz. Ámen.

Példának okáért Charles De Gaulle közgazdásza Jacques Rueff megmagyarázta, hogy miért okozott robbanásszerű növekedést az infláció a foglalkoztatásban. Azért, mert az infláció elrabolta a munkások fizetését… csökkentette a munka költségét…, így a munkáltatóknak könnyebb volt alkalmazni őket. 

Marc Faber pedig nemrég kifejtette, hogyan rabolja ki a mennyiségi lazítás (QE) a lakosság több, mint 90%-át, hogy pénzelje az elitet. Hová vándorolnak a Fed QE pénzei? A tőzsdére! Ki keres sok pénzt, ha a tőzsde emelkedik? A Wall Street és elit ügyfelei! Mindenki más vesztes.

És mi a helyzet a zombikkal?

Ezt a részét mi magunk magyarázzuk meg. A szövetségi kormány kölcsönkéri a Fed többlet dollárját rekord  alacsony kamattal. Mi történik a pénzzel? Az adófizetők kapják? Valódi, termelékeny vállalkozások kapják? Igazi, szorgos dolgozók kapják?

Nem.

A különféle zombik kapják – a szövetségi kormány alkalmazottainak százai, ezrei… mindazok a vállalkozók, akikkel szembetalálkozunk a Dulles Folyósón útban a reptér felé. És ne feledjük, hogy az USA-ban minden 10 családból 7 család többet kap a Szövetségi Kormánytól, mint amit adóként befizet.

A QE „Az igazi zombigazdagító program”.

Minél hamarabb ér véget… és minél hamarabb töröljük el a Fedet…, annál jobb lesz nekünk.

Fordította: Rebendics Andrea

Az Arany-alap Kft. Bill Bonner angol nyelven megjelent írását változtatások nélkül fordíttatta magyarra. A cikk megjelentetése nem jelenti, hogy az Arany-alap Kft. minden szempontból egyetértene a cikk állításaival és következtetéseivel, illetve felelősséget vállalna a cikkben megjelent vélemények és információk helyességéért.