Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

A világgazdaság legnagyobb játéka

2013. február 13.Minden eddig megjelent hírünk

Az Egyesült Államok számára a 2008 óta fennálló világgazdasági helyzet és folyamatok ideálisak - ameddig alapvető világszintű szemléletváltozás nem történik, addig a jelenlegi állapot fennmarad.

Néhány egyszerű és alapvető tény információ, amire a következtetést alapozom:

  • Az amerikai dollár a világ egyedüli, globális értékmérő pénzneme, amelyben minden alapvető fontosságú nyersanyag, energiahordozó és termény árát mérik.
  • A dollárt az amerikai kormányzat által felügyelt, jegybank szerepét betöltő Fed bocsátja ki és hitelesíti. 2008 óta a „mennyiségi könnyítésnek (quantitative easing) ” nevezett pénzkibocsátási program első két fordulójában 2300 milliárd dollár, míg a harmadik fordulóban 2012 szeptembertől kezdve havi 40 milliárd, decembertől pedig havi 85 milliárd dollár (meghatározott véghatáridő nélkül) új pénzt bocsátott a piacokra a Fed. 2300 milliárd dollár Magyarország éves GDP-jének körülbelül a 17-szerese.
  • 2013 elején az Egyesült Államok külső adóssága 16.440 milliárd dollár volt.
  • 2008 decembere óta az USA jegybanki alapkamata változatlanul 0-0,25% és így marad legalább 2014 végéig. Az alapkamattal párhuzamosan az állampapírok kamata is nagyon alacsony - infláció alatti -, így negatív reálkamat van évek óta az USA-ban.
  • Az Egyesült Államok magasan a legerősebb és egyetlen katonai szuperhatalom a Földgolyón.

A tényekre alapozva nézzünk rá felülről a világ gazdaságára úgy, hogy az egyszerűen az USA és a „Világ többi része” közötti kereskedelmet, pénz és áruforgalmat mutassa csak. Az áruk és javak (nyersanyagok és energiahordozók) tekintetében az USA importőr és a beszállított javakért dollárt fizet. A pénzmozgások esetében, a kint lévő adósságai után alacsony kamatot (nagyon megbízhatóan!) fizet, az általa adott kölcsönök után néhány kivételtől eltekintve magas kamatot húz. Példaként Magyarország éppen a napokban értékesített 3,25 milliárd dollár mennyiségben öt- és tízéves lejáratú dollár devizakötvényeket 4,2-5,4%-os dollár kamattal.

Az igazán fontos folyamat a valódi értéket képviselő javak és ellenértékek mozgásában található. Valódi értéket azok a dolgok képviselnek, amik az emberek életéhez elsőrendűen szükségesek: energia, alapanyagok, termények, használati és fogyasztási cikkek. A pénz (dollár) nem ilyen, a pénzt nem lehet megenni, csak elcserélni például élelmiszerre, ami az élethez szükséges. A képlet tehát úgy néz ki, hogy az Egyesült Államok elsődleges exportcikke a dollár, amit korlátlan mennyiségben elő tud állítani és ezért a dollárért a „Világ többi része” bármit hajlandó neki eladni, amire az USA-nak szüksége van – akár fogyasztási, akár felhalmozási célból. A „Világ többi részén” él jelenleg 6,7 milliárd ember az Egyesült Államokban 315 millió fő. Szerintem ez a világ legnagyobb üzlete és kizsákmányolása…

USA és a Világ többi része között folyó kereskedelem

A helyzetet egyetlen hit és hiedelem tartja fenn. Ameddig a „Világ többi része” elhiszi és elfogadja, hogy a dollárnak van értéke és mindig elcserélhető lesz elsődleges, az élethez szükséges javakra, addig az üzlet működik. Ha én az Egyesült Államok lennék, akkor a célom az lenne, hogy a mostani, számomra ideális és tökéletes helyzetet örökre fenntartsam: exportáljak a semmiből ingyen előállítható dollárt és cserébe kapjak meg minden értékes földi jót, amire csak szükségem van.

Őszintén megmondom, a magam számára is ijesztő, amit itt leírtam. Egyszerű, zseniális és szörnyű a rendszer, ami működik, de a logikai felépítésében nem találok hibát. Kérek minden olvasót, hogy keressen hibát a következtetéseimben és cáfolja meg a konklúziót, amire jutottam. Szívemből örülnék neki, ha a vázolt konstrukció nem lenne helytálló valami miatt. Ez azért is így van, mert a leírtak ellenére egyáltalán nem vagyok USA-ellenes – se egyénileg se mint közösség semmilyen negatív hatással nem volt rám soha az Egyesült Államok. Tisztelem, elfogadom és értékelem az amerikai nemzetet, az embereket, a kultúrát , az eredményeket és értékeket, amiket a világ közössége számára adtak és adnak.

Ha igazak a leírt következtetések, akkor a megoldás is hasonlóan egyszerű. Az igazságos és tiszta megoldás az lenne, ha a „Világ többi része” az USA-val megállapodva egy közös értékmérő csere-eszközben (nem biztos, hogy a pénz az) állapodna meg, hogy kereskedelem és az értékek valódi cseréje ezen az új, nem manipulálható számítási bázison valósulhasson meg. Az USA együttműködése nélkül azonban ez nehéz folyamat lesz…

Nehézséget jelent az is, hogy a „Világ többi része” 16.440 milliárd dollár mennyiségű kölcsönt adott eddig az USA-nak, tehát a dollár esetleges szerep és értékvesztése ellen azonnal 16.440 milliárd ellenérv szól az USA-n kívül is. Róka fogta csuka…

Mi lesz az USA dollárral?

Lipi Gábor, arany befektetési tanácsadó