Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Szeptember az arany erősödésének hónapja

2011. szeptember 2.Minden eddig megjelent hírünk

Az arany árát és trendjeit figyelők már régóta ismerik azt a "hagyományt", hogy az aranyár számára a legjobb hónap a szeptember. Az elmúlt 36 év statisztikái szerint 26-szor pozitív eredménnyel zárta a nemesfém az első őszi hónapot.

Vajon így lesz ez 2011-ben is?  - Erősen valószínű.

Ezt az előrejelzésünket több tényező miatt is megalapozottnak gondoljuk:

 1. A világ legnagyobb "aranyfogyasztója" India vidéki lakossága, akiknél több évszázados hagyomány, hogy a munszunt követő szeptember-október hónapokban van a házasságkötési szezon. Tradicionálisan eskövői ajándéknak aranyat, aranyékszert adnak az ifjú pároknak (körülbelül 15 milló ünnepség zajlik ebben az időszakban), - az arany az örök szerelem szimbóluma. De India lakossága nemcsak ékszerként, hanem hosszútávú befektetésként is keresi az aranyat. Várhatóan különösen igaz lesz ez 2011-re, mert az időjárás is kedvezően alakult és a mezőgazdasági vidékeken jó termés várható.
  A Bombay Bullion Association-től származó előrejelzés szerint 2011 évben 1000 tonnánál is több lehet India éves aranybehozatala. Az előző évi adat 959 tonna volt, míg 2009-ben csak 480 tonna, de 2009-ben elmaradt a munszun.
   
 2. A nyugati pénzügyi világ és a kormányzatok (USA, EU) egyelőre úgy néz ki, hogy tehetetlenek a 2008-ban kezdődött válság kezelési próbálkozásai miatt felhalmozódott államadósságokkal. Valójában nincs jobb ötletük, mint hogy fedezetlenül higítják a valutákat, növelik az inflációt, de alacsonyan tartják az alapkamatot és így próbálják az adósságok értékét csökkenteni. Ugyanakkor a gazdaság nem fejlődik, nem gyorsul, a fogyasztás valahol stagnálás közelében van az északi félteke nyugati oldalán.
  Igazából azt is lehet mondani, hogy már nem is az aranynak van ára, hanem a dollárt és az eurót mérik a piacok a stabil értékűnek számító aranyban. Ha ebből az irányból nézzük a helyzetet, akkor könnyű arra a következtetésre jutni, hogy a folyamatosan higított valuták (elsősorban a dollár) gyengülni fog az aranyhoz képest.
   
 3. Szeptember eleje van, véget ért a nyár, mindenki visszatér a szabadságokról, elkezdődik az iskolai oktatás is. Ez az időszak mindig kedvez a piaci és az üzleti aktivitás erősödésének. Az érdeklődés növekedése és az arany szereplése az elmúlt hetekben biztosan felkelti sok befektethető tőkével rendelkező ember figyelmét világszerte. Ez a tény is növekvő aranyvásárlási igényt vetít előre.

A teljesség igényével és érdekében vizsgáljuk meg azt is, hogy esetleg mi szólhat az arany árfolyamának esése mellett?

Talán csak azt hozhatjuk fel érvként, hogy az arany ára soha nem látott magasságban 1800-1900 USD/uncia árfolyamsávban mozog így csábító lehet sokak számára (akik már rendelkeznek arany befektetéssel) a profit realizálására. A kérdés valójában az, hogy lesz-e olyan helyzet szeptemberben, amikor több eladó lesz arany piacán, mint vásárló. Ennek jelenleg kicsi a valószínűsége.

2011 szeptember 1-én a reggeli órákban 11.100 Ft volt az arany grammonkénti ára.

2011. szeptember 2.

Lipi Gábor