Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Ahol a fizikai arany árát naponta megállapítják

2012. október 10.Minden eddig megjelent hírünk

A világ aranypiacának egyik központi helye London, ahol a piacon leginkább elismert szövetség a The London Bullion Market Associaton (rövidítve LBMA) szervezete működik. A világon Londonban kezdődött a hivatalos és szabályozott aranykereskedelem még a XVII. században. Az LBMA több, arany- és nemesfémpiacot segítő és szabályozó funkciója között a két leginkább ismert és fontos a napi kétszeri árfolyam rögzítés, valamint a befektetési arany termékeket előállító öntödék, finomítók és bányatársaságok minősítése (lásd: London Good Delivery minősítés és lista).

A napi befektetési arany árfolyam rögzítéseket (gold fixing) az LBMA az arany esetében 1919. óta végzi. Az a gyakorlat alakult ki, hogy az LBMA az angolszász munkanapokon naponta kétszer közli az érvényes arany árakat. Az arany elsődleges kereskedési devizája az USA dollár, de az LBMA euróban és angol fontban is közli a rögzített árfolyamokat. Magyarországi időszámítás szerint a napi árfolyam rögzítések 11:30 és 16:15 után néhány perccel jelennek meg. Az árfolyam megállapítását a testületben résztvevő öt aranykereskedő cég végzi egy licitálási folyamat segítségével. Első lépésként a testület elnöke javaslatot tesz az árfolyamra (az aktuális világpiaci kereskedelmi árból kiindulva). Ezt követően a tagok (egyeztetve a saját ügyfélkörükkel) nyilatkoznak, hogy ezen az árfolyamon vevők vagy eladók lennének-e és milyen mennyiségű aranytömböt ajánlanak vételre vagy eladásra.

Aranyrúd, arany befektetés kézbenAmennyiben a vételi és az eladási igény nem kiegyensúlyozott (50 db 400 unciás tömbnél nagyobb az eltérés, vagy valamelyik oldalon nincsenek ügyfelek), akkor elmozdítják az ajánlott árat és új nyilatkozatot kérnek a tagoktól. Ez a folyamat addig tart, amíg kiegyensúlyozott kereslet és kínálat alakul ki az ajánlott áron. Ekkor a testület elnöke bejelenti az árfolyam rögzítését. Az árfolyamot 1 uncia (31,1 gramm) színaranyra USA dollárban határozzák meg 5 dollárcent pontossággal (lásd: LBMA árfolyam rögzítések listája).

Az LBMA gold fixing azért fontos és releváns a piaci szereplők (befektetők, alapkezelők, jegybankok és bányatársaságok) számára, mert itt valós fizikai arany (12,5 kg-os befektetési arany tömbök) kereskedése útján kerül az árfolyam megállapításra - szemben a normál tőzsdei aranykereskedelemmel, ahol virtualizált arannyal (elektronikus arany ígérvényekkel) kereskednek a brókerek és a robotok fénysebességgel. Az LBMA árfolyam rögzítést használja a legtöbb arany nagykereskedő is az üzleti partnereivel való üzletkötésekben és árfolyam rögzítésekben.

Az árfolyamot megállapító testületnek a következő pénzintézetek a tagjai:

  • The Bank of Nova Scotia - Scotia Mocatta
  • HSBC
  • Deutsche Bank AG London
  • Societe Generale Corporate & Investment Banking
  • Barclays Capital