Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Finews interjú James Turk-kel

2011. október 7.Minden eddig megjelent hírünk

A következő interjú az aranyról a Finews-nál jelent meg James Turk-kel a GoldMoney.com alapítójával.

Miután szeptemberben az arany 15%-ot esett három nap alatt, sokan azt mondták, hogy az arany elveszítette biztonsági menedék állapotát. Igaz ez?

James Turk Nem, ez nem igaz. Először is, az arany ára mellett majdnem minden egyéb termék ára is csökkent, az arany nem különbözött ebben a tekintetben. Ennél is fontosabb azonban, hogy az arany egy tárgyi eszköz, így nincs partnerkockázata. Ez a jellemző teszi az aranyat a legjobb biztonsági menedékké.


Mitől ennyire intenzív az arany árfolyamingadozása (volatilitása)?

Nem csak arany az, ami volatilis. Például a VIX index, amely az amerikai tőzsdék ingadozásait méri, megháromszorozódott az elmúlt pár hónapban. Minden volatilis, mert a pénzügyi rendszer darabjaira esik szét. Hogy megmagyarázzuk ezt a helyzetet, képzeljük el, hogy valami a feje tetején pörög. Ahogy folyamatosan lassul a pörgése, gyakran vannak nagy kilengések, majd végül eldől. A volatilitás amit most látunk, azok ezek a kilengések. Még az év vége előtt arra számítok, hogy lesz egy Lehman-ra hasonlító másik bank összeomlás. Ez lesz az, amikor a teteje eldől.

Néhányan azt mondják, hogy az arany ma már majdnem egy buborék, amely hamarosan kipukkan. Ez lesz a vége egy évtizedes emelkedő bika futamnak. Mi erről a véleménye?

Sokan ugyanezt mondták a Dow Jones Industrial Average-ről (DJIA) 1984-ben azt követően, hogy 1000 pont fölé került, amit korábban 16 évig nem tudott áttörni. Nyilván nem volt igazuk, mert ők csak a DJIA árát nézték, nem pedig az értékét. Minden értékelésem azt sugallja, hogy az arany alulértékelt maradt. Az ára csupán azért emelkedett, mert a nemzeti valuták leértékelődnek és ennek következtében elveszítik a vásárlóerejüket.

A technikai elemzők nagyon pontosan jelezték előre az arany árát, még az esést is néhány héttel ezelőtt. Mennyire fontos a technikai elemzés az Ön becsléseihez?

Nem túl fontos. Két dolog van, amelyekre összpontosítani kell – az érték és a stratégia. Az arany alulértékelt, ezért felhalmozni kell, amely magával hozza a második pontot. Minden egyéni  stratégiában szükséges rendszeresen aranyat vásárolni egy költség-átlagoló felhalmozási program keretében. Az arany pénz, ezért a felhalmozott aranyunkra megtakarításként érdemes tekinteni.

Mennyi lesz az arany ára ez év végéig és 2012 végére?

Valószínűleg magasabb. Annak ellenére, hogy volt visszaesés az arany árában az utóbbi időben, 2000 dollár fölé várom az aranyat nem túl hosszú időn belül. Ha ez nem történik meg 2011-ben, akkor biztosan meg fog történni 2012-ben.

Egyes devizák, mint a svájci frank és a jen is elvesztették biztonsági menedéket értéküket. Ez hasonlítható az arany árához?


Nem. Ezek a valuták elvesztették menedék értéküket a központi bankok intézkedései miatt. A nemzeti valuták értékét a jegybanki politika határozza meg. Az arany értékét a szabad piac határozza meg, vagy más szavakkal az a sokmillió ember, akik megértik az arany tartós hasznosságát.

Hogyan jellemezné arany tulajdonlásának kockázatait?


Az arany, olyan mint bármilyen más eszköz e tekintetben. Akkor szeretnénk felhalmozni, ha alulértékelt, és eladni ha túlértékelt. Ha tudjuk, hogyan kell értékelni bármilyen eszközt, akkor a tulajdonlási kockázatokat is kézben lehet tartani.

Melyek azok a fundamentumok, amelyekre arany tulajdonosoknak oda kell figyelniük?

Ez igazán egyszerű. Csak fel kell tenni maguknak két kérdést. Központi bankok jó munkát végeznek? Kinek az érdekeit szolgálják a központi bankok, a lakosságét vagy fordítva, a bankok és a kormány érdekeit? Nyilvánvaló, hogy a központi bankok ma már nem végeznek jó munkát, és mivel ismert a hajlandóságuk a rossz bankok szanálására az adófizetők pénzéből, ez nem szolgálja a legtöbb ember érdekeit. Ezért, és tekintettel arra, hogy az arany továbbra is alulértékelt, mindenkinek felhalmoznia kellene az aranyat.