Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Fiskális szakadékok előtt…

2012. november 18.Minden eddig megjelent hírünk

Az amerikai elnökválasztás befejeződött, ismert az eredmény - újabb négy évig Barack Obama fogja a világ vezető gazdasági hatalmát irányítani. Valószínűleg hivatalban marad a lazítás- és pénzteremtés-párti Ben Bernanke Fed vezető is, akinek az elnök által is támogatott, fedezet nélküli pénzgyártó monetáris stratégiája az elmúlt négy évben az arany árát az unciánkénti 750 dollár környékéről 1700 dollár fölé emelte.

Befektetési arany árfolyam alakulása az elmúlt 5 évben Befektetési arany árfolyam alakulása az elmúlt 5 évben

Már az elnökválasztás előtt a gazdasági sajtóban gyakran elemzett téma volt az egyre közelgő 2013-as újév, amikor számos adókedvezmény és könnyítés szűnik meg automatikusan, illetve több radikális költségvetési megszorítás lép életbe. A Fed elnöke a helyzetet fiskális szakadéknak (fiscal cliff) nevezte el, mert az automatikus intézkedések ugyan azonnal 500 milliárd dollárral (!!) javítják a 2013-as amerikai költségvetés hiányt 2012-höz képest, de majdnem bizonyosan masszív recesszióba lökik az amerikai gazdaságot és a munkanélküliség megugrása is szinte bizonyos. Még másfél hónapja van az elnöknek és a washingtoni döntéshozóknak, hogy megállapodjanak a szakadék elkerüléséről vagy kipárnázásáról. A konkrét és automatikus fiskális intézkedések közül a legfontosabbak a következők:

  • Jövedelemadó kedvezmények megszűnése, amelyek nagy részét még 2001-ben és 2003-ban az ifjabb Bush adminisztráció idején vezettek be és azonnali 2-5%-os jövedelemadó emelkedést jelentenek. Hatása: 221 milliárd dollár/év.
  • Munkáltatói társadalombiztosítási adó 4,2%-ról 6,2%-ra emelkedése és egyéb adókedvezmények kifutása. Hatása: 160 milliárd dollár/év.
  • Széleskörű költségvetési kiadáscsökkentés, köztük a rendkívüli munkanélküli segély megszüntetése és az egészségügyi támogatások csökkentése. Hatása: 102 milliárd dollár/év.

A fiskális megszorító intézkedésekkel egyidőben a monetáris lazító intézkedések is érvényben maradnak, amelyek hangoztatott célja a gazdasági növekedés elősegítése és a munkanélküliség csökkentése. A legfontosabb monetáris lazító intézkedés a mennyiségi könnyítés (quantitative easing) októberben elindított harmadik menete, amelynek keretében véghatáridő nélkül az amerikai Fed havonta fog 40 milliárd dollár fedezetlen új pénzt létrehozni, amelyből a piacon amerikai állampapírokat (azaz államadósságot) vásárol vissza. Ez gyakorlatilag egy olyan megoldás, mintha otthon lenne egy pénznyomdánk és a kinyomtatott pénzünkkel törlesztenénk a hiteleinket. Az USA - mivel ő a világ vezető gazdasági hatalma - ezért megteheti ezt a csalást a világ többi részével. A játéknak akkor kezdődik majd az újabb szakasza, amikor ez a megoldás elfogadhatatlanná és tarthatatlanná válik.

A fiskális és a monetáris stratégia látszik, hogy teljesen ellentmond egymásnak, olyan a helyzet, mint amikor valaki egyszerre szeretne fogyókúrázni és hízni is. Egyszerre nyomjuk a féket és gázpedált is, és a motor (a világgazdaság és az emberiség) pedig vagy bömböl vagy nyög a helyzet miatt, de előrehaladás nincs!

Magyarországon is hasonló a helyzet, mi is itthon egyszerre megszorítunk (lásd a Matolcsi nevével fémjelzett csomagok) és a kormányzat folyamatosan a gazdasági növekedés igényét és ígéreteit hangoztatja. Az egyetlen nagy különbség USA és Magyarország között az, hogy a felhalmozott és a tovább halmozódó államadósságok után mennyi kamatot kell fizetni. Az USA – a helyzeténél fogva – jelenleg negatív reálkamatot (állampapír hozamok mínusz infláció) fizet az adósságai után. Ezzel ellentétben Magyarország befektetői kockázati megítélése olyan hátrányos, hogy az infláció felett kell 2-3%-al kamatot fizetni az euróban fennálló adósságaink után. 

Mivel az alapprobléma igazi azonosítása és megértése (lásd a Gazdasági világháborúról szóló cikkünket) még mindig nem történt meg a világ sorsát meghatározó vezetők részéről, azért középtávon két forgatókönyv megvalósulása valószínűsíthető. A forgatókönyveket az arany befektetés szerepének és az arany árfolyam alakulása szempontjából is vizsgáljuk.

1. forgatókönyv: Beleugrás a fiskális szakadékba (30%-os esély)

Ebben az esetben radikális megszorítások, kiadáscsökkentés, illetve bevételnövelés (adóemelések) sorozata kezdődik 2013 elejétől. Ennek hatására a részvénypiacok gyors, radikális esésekkel fejezik be az óévet és kezdik az újat. Masszív recesszió (depresszió?) indul el az amerikai gazdaságban, amelynek globális hatásai is hasonlóak lesznek. Minden zuhanni fog, a kérdés az, hogy mennyit. Az arany árfolyama is együtt mozog a folyamat elején a többi eszközzel (a 2008-as zuhanás idején is hasonlóan történt), de a zuhanás várhatóan kisebb mértékű lesz az aranyban és a visszapattanás is hamarabb várható a kincsképző nemesfém esetében. Ha a szakadék forgatókönyv valósul meg, akkor azok veszítenek várhatóan a legkevesebbet, akik dollár, euró, svájci frank készpénzzel és arany megtakarítással rendelkeznek.

2. forgatókönyv: Megállapodás a közeli összeomlás elkerüléséről (70%-os esély)

A pillanatnyi, rövidtávú egyéni érdekek abba az irányba mutatnak, hogy a döntéshozók kompromisszumot kötnek és fellazítják a megszorító intézkedéseket. Az amerikai államadósság gyorsuló növekedése folytatódik, amelynek fenntartásához a monetáris lazító politikát folytatni kell. Tovább dolgozik a bankóprés és növekszik a világban forgó ígéret pénzek (fiat money) mennyisége. Ennek a megoldásnak a rövid és középtávú hatása várhatóan az, hogy a fizikailag korlátos mennyiségű befektetési arany árfolyama nagy mozgások (volatilitás) közepette markáns emelkedést produkál – hasonlóan az elmúl 4 év dinamizmusához. Hosszabb távon azonban újabb szakadékok lesznek az úton, várhatóan nagyobbak és nehezebben kezelhetők, mint a mostani…

Izgalmas napok, hetek és hónapok állnak előttünk, bárhogy is lesz!

Lipi Gábor, arany befektetési tanácsadó