Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Figyelem a jövő héten!

2012. június 13.Minden eddig megjelent hírünk

Egy hét múlva ilyenkor, már sokkal többet fogunk tudni. Ismerjük a június 17-i megismételt görög választás eredményeit és tudni fogjuk azt is, hogy az amerikai Fed kormányzói és igazgatói a június 19-20-i ülésükön mikről döntöttek. A két esemény markánsan fogja befolyásolni az arany árfolyamát is és hatással lesz mindennapi életünkre is.

A mostani elemzésben a várható eseményeket és hatásaikat vizsgáljuk meg. Elsősorban a magyar befektetők számára lényeges, forintban számolandó arany árfolyam mozgása lesz az érdekes. Jelenleg (június 13-án délután) az arany grammonkénti forint árfolyama 12.270 Ft körül mozog.

VálasztásIdőrendben először a görög választások fognak megtörténni. A választási eredmény alapvetően kétféle lehet. Ha azok a pártok kerülnek többségbe, amelyek elutasítják a görög-EU megállapodást a finanszírozásról és a megszorításokról, akkor a piacon tovább nő a bizonytalanság és a görög kilépés esélye az euro övezetből. Ennek hatására az euro (és vele együtt a forint is) tovább gyengülne a dollárhoz viszonyítva. A forintgyengülés az arany forintban mérhető árának emelkedését hozná, amit majd csökkent a várható dollár-aranyár csökkenés a dollár erősödése miatt.

Ha a választásokat a megállapodást támogató pártok nyerik, akkor az euro és a forint erősödése várható és összességében az arany árfolyamának mérséklődése forintban számolva.

Meglepő lehet, de a nagyobb hatást a Fed kétnapos (június 19-20.) ülésének döntéseitől és kommunikációjától várhatjuk a jövő héten. A Fed nyíltpiaci bizottságában ülő döntéshozók az előzetes információk alapján megosztottak még abban, hogy a Fed alkalmazzon-e további monetáris könnyítő eszközöket az amerikai gazdaság megsegítésére. Az USA gazdasága a választási évben recesszió közelében szenved, a munkanélküliség mértéke is túlBernanake magas és az erős dollár miatt az amerikai export versenyképessége romlik. Az alacsony infláció is inkább a problémák következménye (nincs növekedés és erős a dollár), mint az erő jele. Valószínűnek tűnik (a részvénypiac is kezdi már ezt beárazni ezen a héten), hogy Bernanke elnök vezetésével azok a döntéshozók fognak túlsúlyba kerülni, akik valamilyen további könnyítő, a pénzügyi bázist növelő monetáris eszközt fognak elindítani. Ha ilyen döntés születik, akkor majdnem biztosra vehető, hogy az arany unciánkénti árfolyamában 80-100 dolláros felugrás is történhet nagyon gyorsan.

Ha elmarad, vagy halasztódik a további lazítás, akkor az 1500-as árfolyamsáv aljába várható az arany árfolyama.

Ha fogadnunk kell az esélyekre, akkor véleményünk szerint nagyjából 70% körüli az esélye, hogy a görög választások eredménye a bizonytalanság növekedése irányába fog hatni és a Fed a jövő héten újabb  lazító monetáris eszközt fog indítani vagy bejelenteni. Ha ez így lesz, akkor az arany grammonkénti árfolyama újra vissza fog térni az 13.000 Ft/g feletti magasságokba. Már csak hetet kell aludni és meglátjuk!

Lipi Gábor, arany befektetési tanácsadó