Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Biztonságos arany vásárlás

2012. szeptember 3.Minden eddig megjelent hírünk

A nyári hónapokban a csendesen oldalazó arany árfolyam nem okozott sok izgalmat, de a magyarországi arany kereskedelmi piacon olyan folyamat és események történtek, amelyek a médiában is komoly érdeklődést kaptak. Egy a piacra ez év áprilisában belépő, befektetési aranyat kínáló új vállalkozás több 100 millió forint értékben vett fel megrendeléseket ügyfelektől, majd augusztus végén beszállítói csalásra hivatkozva nem teljesített és a befizetett pénzösszegeket sem tudta visszaadni. Jelenleg a cég csődvédelem alatt áll és az ügyfelek várnak a pénzükre (részletek az index.hu cikkeiben). A rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz gazdasági bűncselekmény gyanújával. A vállalkozás vezetője azt nyilatkozta, hogy egy csaló németországi kereskedelmi közvetítőnél tűnt el a cég és az ügyfelek pénze.

Befektetési aranyrudak Mindez úgy történhetett meg, hogy a vállalkozás nagy hirdetési kampányt indítva és a többi piaci szereplő egyöntetű véleménye szerint irreálisan alacsony árakon (legtöbb esetben 1-2%-al a közvetlen beszerzési árfolyamok alatt) kínálta a befektetési arany rudakat. „Cserében” azt kérte az egyébként pangó piacon hozzá forduló ügyfelektől, hogy az arany vételárát fizessék ki előre és türelemmel várják ki a szállítás 2-4 hetes határidejét. A problémák első jelei a késedelmes szállításra júniusban jelentkeztek, de csak augusztus végére fajult odáig a helyzet, hogy a cég a csődvédelem alatt beszüntette kereskedelmi tevékenységét. Érdekes információ még, hogy a nem teljesítő cég tulajdonosának van egy másik befektetési arany kereskedelemmel foglalkozó cége is, amelyik most is folyamatosan működik, előre fizetés után 3-4 hetes szállítási határidővel ígéri az arany átadását…

Hogy mi az igazság és mi történt valójában, azt úgy reméljük a bűnügyi nyomozás kideríti majd és a befektetni kívánó ügyfelek is visszakapják a pénzüket. A sajnálatos következmények mindenkire negatív hatással vannak. A károsult ügyfeleken túl a magyar aranykereskedelmi piac szereplői a bizalom megingásával kell, hogy szembe nézzenek. Aranyat vásárolni kívánó új és régi ügyfelek teljesen jogosan sokkal bizalmatlanabbul fognak a kereskedőkhöz fordulni vagy egyszerűen külföldre mennek majd aranyat vásárolni. A piacon már régebb óta működő cégek között már az év elején elindult egy kezdeményezés, hogy lefektesse a magyar arany kereskedelmi piac etikus verseny kereteit, de eddig még nem született meg (vagy nem ismerhető meg) az eredmény. Az események tükrében erre a norma rendszerre égető szüksége lenne mindenkinek.

De a legfontosabb, hogy mit lehet a befektetési aranyat vásárolni kívánó ügyfelek részére tanácsolni?

A legjobb megoldás, ha a szállítási kockázatot nullára csökkenti a vásárló. Ezt úgy teheti meg, hogy a kereskedők készleteiből vásárol a fizetéskor azonnali átadást megkövetelve. A jelen piaci körülmények között (viszonylag alacsony forgalom mellett) jó eséllyel lehet olyan kereskedőt találni, akinél a vásárolni kívánt készlet rendelkezésre áll. Ha nagyobb volumenű a vásárlási igény, akkor az ügyfélnek érdemes több részletben, de azonnali átadásokkal kialakítani a vásárlását. Ez a módszer bizonyos mértékig a vásárlási árfolyam kockázatot is mérsékli, hiszen több vásárlás esetén a piaci trendet követő átlagár alakul ki a megvásárolt aranyra.

Ha mégis bevállalja a vevő, hogy előre fizet az arany termékekért, akkor azt nagyon körültekintően tegye! Érdemes a kereskedő vállalkozást több oldalról is megvizsgálni. Mióta működik? Kik a tulajdonosai? Vannak-e róla hírek, információk a hírportálokon és az arannyal foglalkozó internetes fórumokban? Van-e ismerősünk, akinek van valamilyen tapasztalata a céggel? – Ha bárhol valami kétséges vagy gyanús dologra lelünk, akkor ne csábítson el bennünket a lehetőség, hogy 0,5-1%-al olcsóbban vehetünk aranyat – sajnos előfordulhat, hogy 100%-ot bukunk. Gyanús lehet az is, ha 5-6 munkanapnál hosszabb szállítási határidőt ígér a kereskedő! A mai közlekedési és banki pénzforgalmi viszonyok között nem jelenthet problémát egyetlen kereskedőnek sem, hogy az előre befizetett pénzünket eljuttassa külföldi beszállítóhoz és megszervezze a termékek behozatalát 1 héten belül.

Az Arany-alap Kft-nél arra törekszünk, hogy nullára csökkentsük az ügyfeleink arany kockázatait. Az árlistánkban szereplő termékeket vagy AZONNAL készletről, vagy legkésőbb a következő munkanapon meg tudja vásárolni a segítségünkkel. Az árainkban is arra törekszünk, hogy kiállják az összehasonlítás próbáját a többi kereskedővel!

 

Összefoglalva a fizikai arany vásárlás az ügyfelek részére a következő kockázatokkal jár:

1. Termék kockázat – Amit vásárolunk, az valóban jó befektetési arany termék-e?

A termék kockázat úgy csökkenthető gyakorlatilag nullára, hogy kiválasztjuk a megfelelő terméket (London Good Delivery gyártók által készített aranyrudak, valamint ismert befektetési arany érmék) és az interneten tájékozódunk a termék lényeges jellemzőiről (pl. Argor-Heraeus által gyártott aranyrudak). A termék átvételekor türelmesen és alaposan meg kell vizsgálni minden egyes darabot, amit kapunk a kereskedőtől. Az arany terméken és a műanyag csomagoláson (!!) ne engedjünk meg semminemű sérülést. Ha ilyet tapasztalunk, akkor azonnal reklamáljunk és kérjünk cserét!

2. Árfolyam kockázat – Jókor és jó áron tudunk-e vásárolni?

Fizikai aranyat befektetési és biztonsági tartalék képzés céljából minimum 3-5 éves távlatra érdemes vásárolni. Ebben az esetben a vásárlás konkrét időpontja alacsony kockázatot jelent a 3-5 éves eredményre. Ugyanakkor jó érzés és megtakarítást jelent, ha szerencsés pillanatban, olcsón tudunk aranyhoz jutni. Az árfolyam kockázat a korábban említett módon úgy is csökkenthető, ha több kisebb részletben vásároljuk meg az aranyat, így egy kiegyenlítettebb átlagár alakul ki.

3. Leszállítási kockázat – Megkapom-e az aranyat, amiért fizettem?

Ezt a kockázatot az előzőekben alaposan körüljártuk. A legjobb tanács, ami adható, hogy azonnal, készletről vásároljunk a kereskedőknél.

4. Tárolási kockázat? – Hol tároljam évekig biztonságosan az aranyamat?

Ne a kertben egy dobozban elásva! A viccet félre téve a tárolásra a legjobb megoldás egy erre szakosodott vállalkozásnál vagy pénzintézetnél széf fiók bérlés. Bővebb információ a biztonságos széf tárolásról.

Lipi Gábor, arany befektetési tanácsadó