Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Harctéri jelentés: Kilövés előtt áll az aranyár?

2012. május 22.Minden eddig megjelent hírünk

A február 12-én megjelent Gazdasági világháborúról szóló írás óta a harctéri helyzet mondhatni tovább fokozódott. Most az elmúlt hetek eseményeit, az aktuális gazdasági világhelyzetet elemezzük és a várható hatást vizsgáljuk az arany árfolyamára.

Február végétől a meghatározó piacokon először egy megnyugvás volt tapasztalható, ami emelkedő részvényárakat, alacsonyan tartott kamatokat és elsősorban az USA-ban a mennyiségi lazító politika (a Fed által „gyártott”  pénzből állampapírok visszavásárlása) halogatását jelentette. Ebben a helyzetben sok befektető a kockázatosabb részvénypiacok felé fordult, mert az állampapírokon stabilan negatív a reálhozam (erről bővebben a Pénzügyi elnyomásról szóló cikkben olvashat) az arany pedig a 2011. szeptemberi csúcsa óta tartó korrekcióban pillanatnyilag elveszítette vonzerejét. A kockázatkerülő befektetők figyelme a legkisebb rossz elve alapján a dollár, mint menedék valuta felé fordult, így az elmúlt hónapokban markáns dollárerősödést figyelhettünk meg a többi pénznemmel szemben. Az arany unciánkénti ára a február végi 1780 dolláros szintről szép fokozatosan 1540-ig csökkent május közepére.

Az adósok és hitelezők közötti globális gazdasági harcban a következő fontosabb dolgok történtek:

  • Az amerikai Fed még legalább 2014 végéig fenntartja a nulla közeli alapkamatot, és ennek következményeként a negatív reálhozamokat az amerikai állampapírokon - így próbálva féken tartani az államadósság növekedését.
  • Először úgy tűnt, hogy nagy nehezen sikerült megállapodni Görögország részleges és kézbentartott csődjéről, valamint a görög euro megmentéséről, de a májusi görög választások elutasították a drákói megszorításokat és újra bizonytalanságot hoztak.
  • Indiában (a világ eddigi legnagyobb nettó aranyvásárlója) extra vámot vezettek be arany bevitelére, mert az aranyvásárlások volumene nagyban rontotta az ország külkereskedelmi egyensúlyát.
  • Az erősödő dollár miatt az erős eurós gazdaságok, különösen Németország jól profitál és 1,5% közeli növekedés várható náluk az előnyös árfolyam pozíció miatti export növekedés miatt.
  • Az erős dollár középtávon előnytelen az Egyesült Államoknak, mert rontja az ország export és így a növekedési lehetőségeit, az ebből fakadó recesszió munkanélküliség növekedéssel jár, ami egy választási évben nem vállalható a kormányzatnak.
  • Ugyanakkor a gyenge dél-európai államok miatt az euro szétesése is fenyeget. Nemcsak Görögország, de Spanyolország is nagy bajban van. Egy esetleges spanyol csődöt vagy bankpánikot esélye sem lenne az Uniónak kezelni.
  • Kínában folyamatosan csökken a növekedési ütem (egyre magasabb a bázis, amihez a növekedést mérik; a világ árukereslete nem növekszik, ahogy a kínai belső fogyasztás arányát sem sikerül növelni a beruházásokkal szemben). Kína a világ legnagyobb hitelezője, hatalmas devizatartalékai és nyugati állampapír befektetései vannak.

Ebben a helyzetben az arany árfolyamát a következő 1-2 hónapban várható események fogják mozgatni:

  • Görögország helyzete „konszolidált” módon megoldhatatlannak látszik. A legvalószínűbb forgatókönyv a kilépés/kiesés lesz a valuta-unióból. Az új drachma markánsan esni fog az euróhoz képest, de a kilépés az euro-t (vele együtt a forintot is!) és Görögország hitelezőit is gyengíteni fogja. Amitől a leginkább félnek az európai vezetők, hogy a görög kilépés precedenst fog teremteni mások számára is a közös valuta elhagyására. Ennek a fejleménynek a következményei nehezen beláthatók...
  • Ha az USA nem avatkozik közbe, akkor a dollár soha nem látott magasságokba emelkedhet, ami már vállalhatatlan gazdasági nehézségeket okozna az Államokon belül – tehát az USA lépni fog. A beavatkozás legvalószínűbb módja a dollármennyiség növelése lesz. A quantitative easing harmadik menete során a még erős, frissen nyomtatott dollárért vásárolnának fel hatalmas mennyiségű amerikai állampapírt. A lépéssel tovább növekedne a dollár mennyisége a világban. Mivel a legfontosabb energiahordozók és nyersanyagok árát dollárban jegyzik, ezek automatikusan emelkedve a világ minden országába inflációt exportálnak majd.

RakétaEzekre a valószínűsíthető eseményekre alapozva a jelenlegi 1600 dollár/uncia, illetve 11.900 Ft/gramm árfolyam nagyon alacsony bázis is lehet. Ezek alapján markáns arany árfolyam emelkedés valószínű, de nem kizárható az sem, hogy a következő hetekben robbanásszerű kilövés is megtörténhet az árfolyamban.

Az eseményekből és a lehetséges eseményekből az is látszik, hogy a világgazdaság szekere igazán kontroll nélkül szalad egy nagy kátyú vagy egy szakadék felé. Az alapproblémát még mindig nem merik fel- vagy elismerni a vezetők, azaz továbbra is a növekedés az elérendő, az ideális, minden bajra megoldást jelentő út. Amíg a növekedési paradigma marad az uralkodó nézet a gazdasági vezetők körében, addig a mostanihoz hasonló válsághelyzetek menetrendszerűen meg fognak érkezni. Én most csak az aranyban tudok megbízni, hogy megőrzi az értékeimet számomra…

Lipi Gábor, arany befektetési tanácsadó