Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Az arany iránti kereslet trendjei 2019-ben

2019. december 10.Minden eddig megjelent hírünk

Jegybanki vásárlások és ETF beáramlás növelte az arany iránti igényt

Az arany iránti igény 2019. első félévében három éves csúcsot döntött 2182 tonnás mértékével!

Arany iránti igények az első félévek során
Arany igény táblázat
A központi jegybankok vásárlásai és az arany alapú ETF-ekbe (Exchange-Traded Fund) történő intenzív beáramlás volt a hajtóerő az arany iránti igények növekedésében. A hivatalos állami aranykészletekbe történő vásárlások növekedtek a legnagyobb mértékben 2019. első félévében. Január és június között 137 tonnával többet vásároltak a jegybankok, mint 2018. első félévében, ami éves arányosításban 57,5%-os növekedést jelent. 2019. második negyedévében az arany hátterű ETF-ek befektetett készletei 67,2 tonnával növekedtek és hatéves csúcsot értek el összesen 2548 tonnával, ami a világ teljes aranykészletének 1,4%-a.

Arany ékszerek iránti igény növekszikAz ékszeripari igény 2%-os növekedése elsősorban a pozitívabb indiai vásárlói környezet eredménye.

Az enyhén csökkenő igény az aranyrudak és érmék iránt az árak növekedésével függött össze – ahogy az árfolyam többéves csúcsokat kezdett döntögetni, azonnal elindult a profitrealizálás és a kereskedések eladásai lecsökkentek. A második negyedévben összességében 12%-al volt kisebb az igény ezen a területen, mint egy évvel korábban. Elsősorban a kínai kereslet csökkenését érezte meg ez a szegmens.

A technológiai területen is csökkent az igény az arany iránt, a nehezedő globális körülmények miatt ebben a szektorban a kilátások nem ígérnek emelkedést a mostani alacsony szintről.

A forrás oldalon visszafogott, 2%-os növekedést mutatnak a számok, ami bányászati kitermelésből és arany újrahasznosításból fakad. 2019. első félévében az arany készletek 2324 tonnával növekedtek, ami 2016. óta a legmagasabb adat.

Cikkünkhöz a forrás adatok az Arany Világtanács (World Gold Council) angol nyelvű elemző cikkéből származnak.