Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Mi lesz az arannyal 2012-ben?

2012. január 4.Minden eddig megjelent hírünk

A pénzvilágban előrejelzéseket adni hasonlóan nehéz, mint a meteorológusok számára a várható időjárást megjósoni. Ennek ellenére vállalkozunk arra, hogy előrejelzést adjunk az arany árfolyamának trendjeire és viselkedésére 2012-ben is.

Röviden összefoglalva az előrejelzésünk az, hogy mivel a világban az aranyhoz kapcsolódó alapvető tényezők nem változtak, ezért 2012 is hasonló lesz az előző évekhez. Folytatódni fog az arany trendszerű erősödése a pénzügyi és adósságterhek alatt roskadozó papírvalutákkal szemben, ugyanakkor az aranyban nagyon intenzíven utazó spekulatív tőke 2012-ben is fog intenzív emelkedéseket és radikális árfolyam eséseket produkálni. A következő ábrán az arany forintban számított árának alakulása látható az elmúlt 6 évben, ami önmagáért beszél...

Befektetési arany árfolyam 2006-2011

A részletesebb elemzés elkezdéséhez fontos rögzíteni, hogy a magyarországi befektetők számára a lényeges forintban mért arany árfolyam lesz a vizsgálat tárgya. A forintban számolt arany árat két tényező alakítja markánsan: (1) az arany világpiaci ára dollárban, illetve euroban, (2) a hazai valutánk árfolyama a globális pénzekhez viszonyítva. Tehát az árfolyamot erősen befolyásolni fogja a világgazdasági helyzet és a hazai történések is (itt elsősorban a kormányzati lépésekre gondolhatunk).

Az arany fém, mint fizikai termék stratégiai alap értéke továbbra is változatlan és megkérdőjelezhetetlen. Nagyon kevés van belőle a Földön és amit még nem bányászott ki az emberiség, annak a további kitermelése egyre drágább lesz és kb. 60 év alatt elfogy. Új és mesterséges forrásai az aranynak nincsenek, ugyanakkor a kereslet folyamatosan növekszik iránta. Ezek a tények garantálják a fizikai arany árának trendszerű növekedését.

Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy az arany ára intenzíven mozog fel-le. Ennek az az oka, hogy globális világgazdaságban nagyon megnőtt spekulatív tőke mennyisége és a könnyű internetes hozzáférhetőség miatt nagyon intenzív a kereskedés a virtuális arannyal. A spekulatív (nagyon rövidtávú, tőkeáttételes) aranykereskedést azért hívjuk virtuális aranynak, mert akik ezzel foglalkoznak, soha nem találkoznak a fizikai arannyal a maga valójában, csak elektronikus igérvényekkel, tranzakciókkal és elszámolásokkal. Ebben a virtuális világban 5 naponta megfordul a világ teljes 170 ezer tonnás aranykészlete fizikai mozgás nélkül. A tőzsdék által szabályozott káoszban a pillanatnyi hírek, brókerpszihológia és paranoia rángatja az árfolyamot le és fel. Ezért várhatóan 2012-ben is hasonló hullámhegyeket és szakadékokat fogunk látni a befektetési arany árfolyamgörbéken, mint például 2011 utolsó negyedéve volt (aranyár forintban):

Befektetési arany árfolyam 2011 4. negyedév

A fizikai aranyat vásárlók számára a spekulánsok részvétele egyszerre jó és rossz is. Egyrészt jó, hogy a spekulánsok miatt az arany kereskedelem piaca nagyon likvid és intenzív, ezért a vásárlás és eladás bármikor megtörténhet az aktuális áron. Jó az is, hogy egy tudatos, fizikai aranyat vásárló befektető ügyesen ki tudja használni a kedvező vételi és eladási pontokat, amikor a spekuláció miatt alul- vagy túlértékelt a pillanatnyi aranyár. Ugyanakkor a spekuláció hátrányos is lehet mert a pillanatnyi aranyár nem az arany valódi értékét, hanem egy aktuális, bizonytalan tőzsdei helyzetet mutat csak meg és hibás befektetői döntést hozhatunk ez alapján.

Hazai vizekre evezve nehéz most megmondani, hogy Magyarország újkeletű gazdasági szabadságharca milyen eredményre fog vezetni 2012-ben. Ha a rossz forgatókönyv valósul meg és a forint beszakad, akkor az arany megtakarítás a túlélés fontos eszköze lehet azoknak, akik még időben bevásárolnak belőle. Ha egy pozitív forgatókönyv valósul meg, amelynek során sikerül stabilizálni a helyzetet és megállapodások születnek, akkor valamennyi forinterősödés várható. Azt gondoljuk a jelen tudásunkkal bőven kiegyeznénk azzal, ha 2012-re 300 forint kürüli euro átlagárat és 225 forint körüli dollárt látnánk. Ebben az esetben az arany forint árát a világpiaci folyamatok fogják elsősorban meghatározni.

A nemzetközi piaci elemzők várakozása 2012. végére átlagosan 2000 dollár körüli aranyárat jelez unciánként. Ha az előző bekezdésben jelzett pozitív forgatókönyv valósul meg itthon, akkor ez forintban 14.500 Ft/g árat fog jelenteni év végére. A 2012-es évet az arany 12.200 Ft/g áron nyitotta, ehhez képest ez az előrejelzés forintban 18,8% hozamot jelez. Ez az érték illeszkedik az elmúlt évek 15-20% körüli arany hozamába.

Természetesen ez az eredmény nem garantálható, a legjobb január eleji tudásunk szerint tett kísérlet arra, hogy a jövőbe próbáljunk látni (amit persze senki sem tud!), de ismerve a pro és kontra érveket, látva a helyzet bizonytalanságát ezt a várható becslést tesszük az előttünk álló évre.

Lipi Gábor, arany befektetési tanácsadó