Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Mi történ(hetet)t dec. 14-én?

2011. december 15.Minden eddig megjelent hírünk

Tegnap, december 14-e emlékezetes nap lesz valószínüleg az aranyban érdekelt befektetők és spekulánsok számára. Az történt, hogy az elmúlt napok folyamatos arany árfolyam mérséklődése után egy zuhanás jött, körülbelül 90 dolláros (kb. 6%) esés az unciánkénti (31,1g) árban és jelenleg az árfolyam 1580 $/uncia közelében tart.

Mindenképpen fontos megvizsgálni, hogy mi történt, vagy történhetett 2011. december 14-én! Ha körülnézünk a gazdasági világsajtó hírei között, akkor semmi radikális újdonság nem található, zajlik a globális gazdasági háború, amit válságként érzékel mindenki. Az arany árfolyam zuhanásának fundamentális okai nincsenek! Ez azt jelenti, hogy az arany közép és hosszútávú stabil emelkedése garantált, mert összességében az arany iránti kereslet jócskán meghaladja a kitermelésre kerülő mennyiségeket, ugyanakkor az elérhető teljes aranykészlet pedig erősen korlátozott a világban.

A zuhanás oka másban keresendő! Az arany egy nagyon likvid termék a világ tőzsdéin és a nagy ingadozások miatt ideális terep a rövidtávon üzletelő spekulánsok részére. Az internetes kereskedési eszközök fejlődésével nagyon sokan, a nem profi befektetők is hozzáférnek ezekhez a folyamatos kereskedést lehetővé tevő rendszerekhez. Fontos jellemzője ezeknek, hogy tőkeáttételes módon, relatíve kicsi befektetési összeggel lehet nagyban kereskedni. Általában aranyban 20-50-szeres tőkeáttéttel spekulálnak. Ez azt jelenti egyszerűen, hogy 50 uncia arany megvásárlásához csak 1 uncia fedezeti összegével kell rendelkeznünk. A nyereség és a veszteség mértéke is természetesen a tőkeáttéttől függ - 20-50-szeres! A napon belül üzletelő spekulánsok elsősorban hírekre és technikai elemzésre támaszkodnak a döntéseikhez. Például az egyik döntési pont a 200 napos mozgó átlag ár, ami 1620 $/uncia értéknél tart jelenleg. Tegnap ez az árfolyam "elesett", ami automatikus eladásokhoz vezetett, ami újabb esést generált és egy ördögi körben zuhanni kezdett az árfolyam. A tőkeáttétes vételi (long) pozíciókkal rendelkező arany spekulánsok vagyonokat veszítettek tegnap...

De mit jelent ez a közép- és hosszútávon gondolkodó fizikai aranyat vásárlók számára? Igazából nem sokat! A kezükben lévő aranyrúd vagy aranyérme ugyanúgy értékes, mint 1 nappal vagy 1 héttel ezelőtt volt. Az arany fundamentális alulértékeltsége miatt biztosan számíthatunk arra, hogy az árfolyam emelkedni fog. A legrosszabb, amit ebben a helyzetben tehetünk, ha megijedünk és értékesítjük az aranyukat. A fizikai arannyal rendelkezőknek nem kell tartaniuk semmitől, ők nem tőkeáttéttel, hanem 1:1-ben vásárolták az aranyukat. Pillanatnyilag a virtuális, lágy pénzekben (dollár, euro, forint) kisebb összeget írnak az aranyuk mellé, de ez hosszabb távon nem lényeges.

Ami viszont fontos, hogy az ilyen helyzetek kiváló alkalmat biztosítanak arra, hogy újabb készleteket vásároljunk fizikai aranyból kedvező áron!

Lipi Gábor, arany befektetési tanácsadó