Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

A nagy mozgások ellenére ugyanott tartunk

2011. szeptember 29.Minden eddig megjelent hírünk

Érdekesen alakult az arany ára 2011. szeptemberben. Forintban azonos az arany árfolyam a hónap elején láthatóval (11.100 Ft/g).

Ugyanakkor nagyon intenzív mozgások voltak a hónap folyamán mind az arany/dollár, mind a dollár/forint árfolyamban. Az arany unciánkénti (31,1g) ára dollárban mérve 1830-ról 1630 közelébe csökkent.

A dollár árfolyama ugyanebben az időszakban stabilan növekedve 191 Ft-ról 214-re erősödött. Szóval ugyanott tart a piac, mint a hónap elején de mégis más helyzetben.

Ha az okokat és a mozgatókat vizsgáljuk, akkor az arany árát általános piaci elbizonytalanodás és nagymértékű profitrealizálás is mozgatta. A dollárban még mindig jobban hisznek a befektetők a bizonytalan helyzetben, mint az euróban, amiről tudjuk, hogy főleg a déli oldalán több sebből (Görögország, Olaszország...) vérzik. A dollár forintban tapasztalt intenzív erősödésének külső világpiaci okai és belső mozgatói is voltak. A külső okok ugyanazok, amelyek az eurótól történő elfordulást és gyengülést eredményezték (a bizonytalan helyzetben csökken a befektetői kockázatvállalás és elfordulnak az egzotikus devizáktól). A belső okok viszont már markánsan egyediek, elsősorban a devizahitelek kötött, alacsony árfolyamon történő egyösszegű törleszésének kormányzati bejelentéséből fakadtak. Amíg a részletek pontosan tisztázódnak, addig kívülről a pénzpiac bizonytalannak látja a magyar viszonyokat és a forintot.

Érdekes, de logikus módon ezek a szeptemberi események is azt bizonyították, hogy az aranyba történő befektetés az egyik legbiztonságosabb módja a személyi tőkénk védelmének. 11%-os csökkenés történt az arany világpiaci árában, hatalmas esés volt a magyar tőzsdén (az OTP 4000 Ft-ról 3000-re jutott), a magyar pénzpiacot radikálisan érintő kormányzati intézkedések történtek, de ezek ellenére az arany forintban mérhető értéke változatlan maradt!

A következő hetekre azt valószínűsítjük, hogy az árfolyam-libikóka visszabillen (arany fel, dollár le) és a mostani árfolyam egy jó belépési időpont lehet azok számára, akik arany befektetésben gondolkodnak.