Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

2008. október 14-én született a XXI. századi arany

2011. augusztus 15.Minden eddig megjelent hírünk

2008. október 14-én az amerikai kormányzat 125 milliárd dolláros bankmentőcsomagról döntött. Érdemes ezt a válságnapot jól megjegyezni, mert az arany (eddig árupiaci termék) ekkor kezdett kimutathatóan is új önálló szerepet felvenni a világ pénz és értékpiacain. A diagramon jól látható, hogy a jelzett időpontig az arany és a meghatározó árupiaci termékek árából kombinált CRB Index között nagyon erős a korreláció, de ekkortól kezdve a két görbe jellege és viselkedése markánsan elválik egymástól.

Arany és pénz szétválása

Kijelenthető az aranyról, hogy a XXI. század elején a régi formájában megújult, újra pénz jellegű értékmérővé vált. Nem áru többé (hiszen ipari jelentősége sem jelentős), hanem olyan csere- és vagyonfelhalmozó eszköz, aminek az értékét a világ minden pontján elfogadják, munkanapokon 24 órán keresztül nagy volumenben kereskedenek vele. Nagyon fontos még, hogy az előállítása (bányászata) korlátozott, így felelőtlen állami és pénzügyi vezetők nem tudják gátlástalanul előállítani és higítani, mint azt például a dollárral teszik Amerikában.

A Thomson Reuters/Jefferies CRB Index jelenleg 19 árupiaci termék árából számított érték. A 19 figyelembe vett árupiaci termék: aluminium, kakaó, kávé, réz, kukorica, gyapot, nyersolaj, arany, fűtőolaj, sovány disznóhús, élő szarvasmarha, földgáz, nikkel, narancslé, ezüst, szójabab, cukor, ólommentes benzin és a búza.