Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

2013. az arany éve lesz?

2013. január 5.Minden eddig megjelent hírünk

Nem tudom. Így év elején sokan készítenek előrejelzéseket, de a pénz- és árupiacok még az időjárásnál is kiszámíthatatlanabbak, így az előrejelzéseket sajnos fenntartással kell kezelni. A jövő elemzése előtt visszatekintek a 2012-es évre a befektetési arany szempontjából.

Jegybanki útkeresés a monetáris labirintusbanAz 2012-es év elején széleskörű elemzői konszenzus volt abban, hogy az arany befektetések erőteljesen emelkedő bika piaca a múlt évre is jellemző lesz. Az egy évvel ezelőtt írt cikkemben (Mi lesz az arannyal 2012-ben?) én is optimista előrejelzést adtam, amit az eltelt idő sajnos nem igazolt. 2012. január elején a befektetési arany 1560,2 $/uncia árfolyamon nyitott, ami 243,51 Ft/$ középárfolyam mellett 12.215 Ft/gramm árat jelentett. Szilveszterkor az árfolyam 1675,2 $/uncia, 11.898 Ft/gramm értéket mutatott 220,9 Ft-os dollár árfolyam mellett. A dollárban mérhető 7,4%-os növekedés a keresztárfolyam miatt forintban 2,6%-os arany árfolyam csökkenést jelentett. Igazolódni látszik azonban az, amire a 2012. márciusában irt cikkben (Az arany dinamikája és a piaci hangulat) rámutattam, hogy a befektetési arany árfolyama az elmúlt években többször is mutatott 10-13 hónapos „oldalazó”, konszolidációs időszakokat, amelyekben az árfolyam stagnálása vagy enyhe csökkenése volt tapasztalható. A mostani oldalazó szakasz kicsivel több mint egy éve tart már…

Ha előre tekintünk, akkor a felszínen azt láthatjuk, mintha megnyugodtak volna a dolgok és szép lassan túl vagyunk a válságon (válságokon?). Sajnos ez még nincs így, csak a halogatás tűnik sikeresnek, de az igazi alapproblémáról a széles nyilvánosság előtt még mindig nem zajlik érdemi párbeszéd. Véleményemet továbbra is tartom, hogy a globális civilizációnk eljutott a fizikai növekedésének korlátaiig (bővebben erről a Gazdasági világháború c. cikkben írok) és nem tarthatók továbbra azok a gazdaságpolitikai modellek és módszerek, amelyekben a folyamatos növekedés Grál kelyhét keressük megoldásként. A mostani enyhe gazdasági növekedési számokat a szinte mérhetetlen mennyiségű (ezer milliárd dollár nagyságrendekben) fedezet nélküli pénz piaci infúziója okozza. A valóságban azonban az emberiség (nagyon helyesen!) már elkezdte a nadrágszíjat magán összehúzni, elkezdtünk kevesebbet és talán egy kicsit takarékosabban fogyasztani. A vezető politikusok és a média erről nem beszélnek, mert növekedési ígéretek nélkül nem lehet választásokat nyerni, ezért aki fel merné vállalni a helyzetet, az biztos bukásra ítélné saját magát politikailag.

Obama intézkedik a fiskális szakadékrólA befektetési aranyra visszakanyarodva erősen szórnak a pozitív és a negatív előrejelzések. Az elmúlt napokban több negatív arany hír is megjelent pl. az Indexen: "Ez nem az arany éve lesz" vagy a Portfolio.hu-n: "Tüzet nyitott a Fed a piacokra". Az utóbbi cikkben az olvasható, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed már fontolgatja az extrém monetáris lazító politika (pénzmennyiség növelés és nulla alapkamat tartás) feladását. Az indoklásban megjelenik az, hogy nem azért tervezik a pénzgyártás leállítását, mert sikeres programként elérte a célját, hanem éppen ellenkezőleg, mivel sikertelen és nincs igazán hatása, ezért nem érdemes folytatni. Hogy mi lesz azután, azt meg döntsék majd el a politikusok.(?)

Ha a 2012-es példából indulunk, ki, akkor a befektetési aranyra nézve most jó előjel, hogy rosszak az előjelek. Paradox módon, a piacok sokszor pont az ellenkezőjét produkálják, mint amit az elemzői konszenzus mutat. Úgy gondolom, hogy most, 2013. január elején nem lehet racionális érvek vagy ellenérvek alapján megalapozott arany befektetési vagy nem befektetési döntést hozni. Valami mélyebb (irracionális, emocionális?) megértés vagy megérzés kell ahhoz, hogy jó döntést hozzunk ebben az ügyben. 

Kívánok minden olvasónak jó egészséget és sikeres döntéseket az új évre!

Lipi Gábor, arany befektetési tanácsadó