Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Befektetési arany adózása - aranyrúd, arany érme, értékpapír

Befektetési aranyrúd, aranytömbA 2004-es EU csatlakozás óta a magyar adótörvényekben is megjelent a befektetési arany fogalma és különleges elbírálása.

Az ÁFA törvény szerint a befektetési arany termékek (aranyrúd és arany érme) mentesek az adó (ÁFA) alól. Befektetési aranynak minősülnek a következők:

  1. Legalább 995 ezrelék tisztaságú, 1 grammot meghaladó súlyú aranyrúd vagy lemez.
  2. Legalább 900 ezrelék tisztaságú arany érme, amelyet
    • 1800 után vertek,
    • a kibocsátó országban hivatalos fizetőeszközként forgalomban van vagy volt,
    • a piaci értéke nem haladja meg 80%-nál nagyobb mértékben az aranytartalmának aktuális arany szabadpiaci értékét.

Aranyrúd, arany érme
A befektetési aranyra (aranyrúd vagy arany érme) vámmentesség is vonatkozik, azaz a Európai Közösségen belül mennyiségi korlátozás nélkül, szabadon mozgatható. Ugyanakkor az aranyúd és érme, mint ingóságok vételéből és eladásából származó árfolyamnyereség adóköteles.


Ha magánszemély az aranyrúd eladója, akkor az érvényes SZJA szabályok szerint jövedelemadó terheli az arany eladásból származó nyereséget. Nagyon fontos, hogy egyértelmű és eredeti bizonylatokkal rendelkezzünk arról, hogy a befektetési aranyat mikor, kitől és milyen árfolyamon szereztük be, illetve értékesítettük. Az adóbevallás elkészítése során és esetleges adóellenőrzés esetén ezeket a papírokat kell használnunk.

Amennyiben a befektetési arany vásárlásról nem rendelkezünk bizonylattal, akkor a törvény szerint ingóság eladásakor az eladási ár 25%-a a feltételezett nyereség.

Kedvezmény, hogy az SZJA törvény 58. § (7) bekezdése szerint: "Nem kell megfizetni az ingó vagyontárgyak átruházásából az év során együttesen származó jövedelem adójának a 30 ezer forintot meg nem haladó részét." Új szabály az 58. § (9) bekezdése szerint: "Nem kell a jövedelmet megállapítani az ingó vagyontárgyak átruházásából, ha a bevétel az adóév elejétől összesítve nem haladja meg a 600 ezer forintot.

Ha vállalkozás keretében vásárolunk és értékesítünk befektetési arany émét vagy aranyrudat, akkor egyszerűen az áruvásárlás és értékesítés könyvelési szabályait kell alkalmazni. A befektetési arany termékek (aranyrúd és arany érme) adás-vétele során a termék különleges jellegére tekintettel 0% ÁFA is alkalmazható.

Befektetési arany árlista


Arany befektetési formák

Részletes információk az arany befektetési formákról ►