Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Arany szerepe a XXI. században

Az aranyat az árutőzsdei termékek közé sorolják, bár a többi alapanyaghoz viszonyítva az ipari fontossága és hasznossága csekély.

Viselkedésében inkább a világ minden táján elfogadott valutákhoz hasonlítható, csakhogy az aranyat nem lehet úgy előállítani (pl. nyomtatni), mint a pénzt.

A befektetési szakemberek az aranyra legtöbbször úgy tekintenek, mint egy részvény, de ez sem igaz, mert a részvényekkel ellentétben nem fizet osztalékot, csak az árfolyamemelkedéséből profitálnak a birtoklói.

Az arany igazából egy független értékmérő és értékőrző, amit mindenki globálisan elfogad egyedi csereeszköznek - ezért válságok és fellendülések idején is megőrzi, illetve növeli értékét.

Az arany legfontosabb befektetési tulajdonsága, hogy nem hordoz partner kockázatot. Ez azt jelenti, hogy a birtokunkban lévő arany a fizikai valójában képez értéket, amíg más befektetések értéke (pl. állampapír, részvény, bankbetét) egy másik fél ígéretétől és vállalásai teljesítésétől függ. Az arany egy befektetési kockázatokat csökkentő biztosítási forma, célszerű a megtakarításaink 15-35%-át aranyban tartani.

A legnagyobb londoni aranytőzsdén a napi forgalom meghaladja az 500 tonnát (26 milliárd dollár értékben), ami a teljes éves arany kitermelés kb. hatoda.

Az arany iránti kereslet jelenleg másfél-kétszeresen haladja meg a kitermelés volumenét. A jövőben ez az arány várhatóan még nagyobb lesz és leginkább ez hajtja fel az arany árfolyamát. A felhasználási adatok azt mutatják, hogy az ékszeripar, a befektetési arany vásárlások, a jegybankok aranyvásárárlásai és az ipari felhasználás támasztanak keresletet a fizikai aranyra. 

2012-es fizikai arany felhasználás arányai

2012-es fizikai arany felhasználás arányai

A jelenlegi kereslet-kínálat egyensúlyt a kínálat oldalon az új kitermelés mellett megjelenő arany újrahasznosítás (ipari és ékszer törtarany beolvasztás) biztosítja. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a meglévő készletekhez (kb. 170.000 tonna) még várhatóan 50-60.000 tonna arany lesz gazdaságosan kitermelhető a következő 20-30 évben.

Arany befektetési formák - befektetés aranyba ►