Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Érdekességek az aranyról

Aranyrög a természetben Az aranyat az ismert történelem során az ember mindig ismerte és értéket tulajdonított neki. Ez érdekes módon még az egymással kapcsolatban nem lévő kultúrákra is igaz volt - a korai középkorban az európai, közép- és dél-amerikai, valamint távol-keleti kultúrák egyaránt fejedelmi fémként tisztelték az aranyat.

Az újvilág felfedezése előtti középkorban a Magyar Királyságban bányászták az európai arany 50%-át elsősorban Körmöcbányán és Selmecbányán.

1946-ban, amikor a hiperinfláció után a forint lett a fizetőeszközünk, akkor az új pénz aranyalapú valuta volt. Fedezetét a Nemzeti Bank visszakapott 30 tonnás aranykészlete adta és 1 kg arany 13.200 Ft-ot ért (napjainkban nagyjából az ezerszeresét kell forintban fizetni az aranyért).

A világ összes aranya egy 21 méteres kockábanJelenleg körülbelül 180.000 tonna az emberiség birtokában lévő aranykészlet, amit ha egy tömbbe összeolvasztanának, akkor egy 21 méter oldalhosszúságú kockát adna csak ki.

Az arany az egyik legnagyobb fajsúlyú természetben is előforduló elem. 1 dm3 (1 liter) súlya 19,32 kg, egy átlagos mobiltelefon színaranyból körülbelül 1 kg-ot nyom.

A Földön bányászható arany minden egyes atomja különleges körülmények között, szupernova robbanások során keletkezett évmilliárdokkal ezelőtt. Az arany mesterséges előállítása nem lehetetlen, de legalább 100-szoros az előállítási költsége a jelenlegi árfolyamnál.


Top 10 – érdekességek az aranyról

Sokan hordják az aranyat ékszerként, azonban legtöbbünknek fogalmunk sincs, mekkora kincs az arany. Természetesnek vesszük jelenlétét mindennapjainkban, pedig igen kevés van belőle. Összeszedtünk 10 érdekességet az aranyról, amely által talán jobban fogja becsülni arany ékszereit.

Arany - aranyrögök

  1. Az aranyat már több ezer éve ismerik és használják az emberek. 
  2. Ez az egyik legritkább fém a világon.
  3. Az aranynak számos felhasználási lehetősége ismert. Használják többek között gyógyszerek készítésére, fogpótlásra és még a híradástechnikában is.
  4. Könnyen megmunkálható, puha nemesfém, ezért ötvözik más fémekkel.
  5. Egyes népcsoportoknál az örökkévalóság szimbóluma volt.
  6. Vannak olyan cégek, akik az arany iparban felhasznált részeit visszanyerik, így több tonna aranyat is újrahasznosíthatnak évente.
  7. 1 gramm aranyból, korszerű eszközökkel, akár 2 kilométer hosszú huzalt is készíthetünk.
  8. Eleinte csak a test ékszerezésére szolgált, majd később, vékony rétegben fémtárgyak bevonására is használták.
  9. A Földön megtalálható aranykészlet kétharmadát a XX. században már kitermelték.
  10. A következő 5 évben, az aranytermelés akár 15%-kal is visszaeshet.

Ha szeretne aranyba befektetni vagy megtakarítani, akkor tekintse meg készletünket!