Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Az arany dollár/forint árfolyamkockázata

Arany dollár Amikor a befektetésünket bármilyen formában aranyba tesszük, akkor automatikusan egy többtényezős befektetési konstrukciónk lesz. Ennek az oka az, hogy Magyarországon a jövedelmünk (legalábbis a nagy többség számára) magyar forintban keletkezik, a befektetéseinket is forintban fizetjük és természetesen a befektetés eredményét is forintban kívánjuk mérni és látni, ugyanakkor az aranyat dollárban mérik a világban.

Ha tehát aranyba fektetünk be, akkor egy olyan dolgot választunk, amit globálisan nem forintban, hanem amerikai dollárban (USD) jegyeznek és mérnek. Emiatt a forintban vásárolt aranyunk értékét nemcsak az arany ára (dollárban mérve), hanem a dollár és a forint aktuális keresztárfolyama is befolyásolja. Ráadásul az USD/Ft árfolyam nagyon széles határok között képes mozogni (akár +/-20% is fél év alatt):

USD/Ft árfolyam alakulása 2001-2012 között
USD/HUF keresztárfolyama 2001-2012 között

Könnyen belátható, hogy például egy erőteljes dollár gyengülés komolyan tudja csökkenteni az arany befektetéseink forintban mérhető eredményeit. Azt gondoljuk és javasoljuk, hogy az arany befektetésünket pénzügyi szempontból a dollár forinttal szembeni gyengülése ellen is célszerű lehet védeni. A dollár erősödése esetén értelemszerűen az aranyunk forintban számolható értéke is növekszik.

Az hátrányos árfolyammozgás elleni védelemre két megoldást javasolunk az arany befektetők részére. Mindkét megoldás pénzpiaci fedezeti ügylet, amelyet megfelelő brókercégeknél és befektetés kezelőknél lehet megkötni az arany befektetésünk értékére.


1. megoldás: Opciós dollár eladás vásárlása (long put option)

Opciós eladás vásárlása esetén arra szerzünk jogot, hogy legkésőbb egy jövőbeli időpontig (6-9 hónapra előre) egy megállapodott árfolyamon (opciós eladási ár) a másik fél (az opció eladója) köteles tőlünk az opciós ügylet szerinti mennyiségű dollárt forintért megvásárolni. Ha a dollár árfolyama esik, akkor nyereségünk keletkezik az opción, ami fedezi az arany befektetésünk csökkenő eredményét és ilyenkor lehívjuk az opciót. Ha a dollár árfolyam emelkedik, akkor nem élünk az opcióval, de ekkor az árfolyam emelkedés miatt az arany befektetésünk forint értéke növekedni fog.

A következő ábrán az opciós eladás (long put ügylet) nyereség/veszteség görbéje látható a dollár/Ft árfolyam függvényében:

Long put (eladási) opció nyereség/veszteség görbéje

Opciós eladási ügylet esetén ha az árfolyam emelkedik, akkor költségként számunkra csak az opciós ügylet kötési díja merül fel (korlátozott a kockázatunk).


2. megoldás: Dollár short pozíció (eladás) forint ellenében

Ha az első megoldásban ismertetett opciós eladás megkötésére nincs mód (pl. extrém drága az opció díja, vagy nem találunk az opcióra eladót), akkor az árfolyamesés ellen védekezhetünk short (eladási) dollár pozíció felvételével. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy hitelbe kérünk dollárt, amit azonnal eladunk forintért. Ha a dollár árfolyama csökken, akkor a meglévő forintunkért több dollárt tudunk venni, mint amennyivel tartozunk, így nyereségünk keletkezik. Ha a dollár erősödik, akkor csak veszteséggel tudjuk visszafizetni a short ügyletben felvállalt dollár adósságunkat.

A következő ábrán a short ügylet nyereség/veszteség görbéje látható a dollár/Ft árfolyam függvényében:

Short (eladási) ügylet nyereség/veszteség görbéje

A short ügyletek díja összehasonlítva az opciós díjakkal alacsonyabb, de a short ügylet esetében a veszteség szint nincs korlátozva. Short ügyletet brókercégeken keresztül tőkeáttételes módon is köthetünk, így jóval alacsonyabb tőkeigénye van az árfolyam fedezeti ügyletek megkötésének.