Weboldalunk sütiket (cookies) használ a megfelelő böngészési élmény érdekében!
Bővebb tájékoztatás    

Fizikai arany vásárlása

A fizikai aranyvásárlás legfontosabb jellemzője, hogy a megvásárolt aranyunkat kézhez kapjuk, láthatjuk a csillogását és érezhetjük a súlyát. Ha így vásárolunk aranyat, akkor nekünk kell gondoskodnunk a biztonságos szállításról és tárolásról is. Ugyanakkor az arany befektetésünkkel teljesen szabadon rendelkezünk. A nyugati világban vámmentesen, bármelyik országba bevihetjük az aranyunkat mennyiségi korlát nélkül és biztosak lehetünk benne, hogy mindenhol találunk rá jó áron vevőt, ha készpénzzé akarjuk tenni. A befektetési arany pillanatnyi világpiaci ára: 27 598 Ft/gramm.

Aranyrudak

Tudnunk kell, hogyha fizikai aranyat vásárolunk, akkor itt kell a legmagasabb kapcsolódó költségekkel számolnunk. Az első költség, amivel szembesülünk, hogy minden arany kereskedőnél 3-15%-os árkülönbség van egy-egy arany termék eladási és visszavételi árfolyama között. Az extrém magas 10-15%-os értékek a 2-10 grammos, míg az elfogadható 3-5%-os különbség a 100 gramm feletti aranyrudak vagy aranyérmék esetében jelentkezik. Ennek az árkülönbségnek (spread) az árrésen kívül az alapvető oka, hogy minél kisebb méretű egy aranytömb, annál magasabb a fajlagos előállítási költsége.

A fizikai arany birtoklásakor a másik költség amivel szembe kell néznünk, az a biztonságos tárolás költsége. Komolyabb, milliós értéket elérő arany befektetés esetén feltétlenül javasoljuk, hogy biztonságos banki széfben helyezzék el a befektetési aranyat.

Ha fizikai befektetési aranyat veszünk, akkor London Good Delivery gyártótól származó 999,9 ezrelék tisztaságú aranyrudat, aranytömböt vagy széles körben ismert és elismert befektetési arany érmét válasszunk.

Néhány Magyaroszágon gyakran előforduló Good Delivery gyártó: Argor-Heraeus, Metalor, Valcambi, W.C. Heraeus GmbhUmicore.

Ausztrál Kenguru arany érme

Elismert arany érmék, amelyek kiváló befektetések:

 • Kínai Arany Panda
 • Amerikai Bölény (Gold Buffalo)
 • Amerikai Arany Sas (Gold Eagle)
 • Angol Britannica és Sovereign érme
 • Kanadai Juharlevél (Maple Leaf)
 • Osztrák Bécsi Filharmonikusok és Dukát érmék
 • Dél-Afrikai Krugerrand
 • Ausztrál Kenguru Nugget

Befektetési tanács: A kis- és közepes befektetőknek az ajánlott fizikai arany befektetési méretek az 1 uncia (31,1 gramm), 10, 20, 50 és 100 gramm. Ezeknél a méreteknél már elfogadható 3-5%-os az árkülönbség a vételi és az eladási ár között, ugyanakkor az egy darabban lévő befektetési egység értéke még nem túlságosan nagy (150.000 - 1,4 millió Ft).

Akciós áron vásárolható befektetési arany termékek ►

Befektetési arany termékeink árlistája ►


Fizikai hátterű aranyszámla nyitása

A fizikai aranyszámla nyitása egy nagyon gazdaságos (alacsony kezelési és tranzakciós költségekkel működő) arany befektetési forma. Ennél a megoldásnál is fizikai aranyat vásárolunk, de az arany nem kerül ki az aranyszámlát működtető cég páncélterméből, mert azt 12,5 kg-os (400 unciás), a befektetők között megosztott tulajdonban lévő aranyrudakban tárolják.

Védett befektetési arany raktár

Az aranyszámlát kezelő cég grammban (goldgram) vezeti a tulajdonunkban lévő arany menyiségét. Az aranyszámlán akár évekig is tarthatunk hosszútávra befektetett aranyat, de akár napi szinten is végezhetünk vételi és eladási tranzakciókat. A számlakezelő cég mindig fenntart szabadon vásárolható aranykészletet, illetve jegyez vételi árat, amelyen visszavásárolja az aranyat.

A jól működő aranyszámla vezető cégek jellemzője, hogy az általuk kezelt arany mennyisége tonnákban mérhető, jól érthető és könnyen kezelhető internetes számlakezelő felülettel rendelkeznek és kedvezőek az ügyfeleknek felszámított költségek:

 • A számlanyitásnak nincs külön költsége, sőt esetleg számlanyitási ajándékot adnak az ügyfeleknek.
 • A vásárlási és eladási tranzakciók költsége 1% alatti összeg.
 • Az arany vételi és eladási ára közötti árkülönbség (spread) csak 5-6 dollár (0,3-0,4%!).
 • Fizikai arany tárolásának és biztosításának költsége 0,1-0,2%/év.
 • Készpénz kivonásának (visszautalás, kifizetés) felszámított díja alacsony.

Aranyszámla nyitására a BullionVault-ot ajánljuk, amelytől 4 gramm ezüst számlanyitási ajándékot is kapunk. A BullionVault  Zürichben, Londonban , Torontóban, Szingapúrban és New Yorkban fenntartott páncéltermeiben jelenleg több, mint 42 tonna (körülbelül 2 milliárd dollár értékű) arany befektetést tart 75.000 befektető.

BullionVault aranyszámla


Arany hátterű befektetési értékpapírok

Befektetési alapok vagy tőzsdei arany alapok (Gold ETF - Exchange-Traded Fund) vásárlása esetén közvetett módon tudunk aranyba fektetni. Olyan értékpapírokat tudunk alapkezelőnél vagy tőzsdei úton vásárolni és eladni, amelyek aranyat vásárolnak és tárolnak, vagy arany bányászattal és finomítással foglalkozó vállalatokba fektetnek.

New York-i tőzsde - NYSE

Ilyen típusú befektetés esetén a befektetési alap kezelési költségeket, illetve a tőzsdei kereskedés költségeit kell vállalnunk. Jellemző, hogy az arany befektetési alapok követik a fizikai arany árfolyam mozgásait, de az emelkedések egy kicsit "tompábbak" a csökkenések esetén pedig kicsivel nagyobbak a veszteségek. Ennek oka, hogy az árfolyamba beépül az alap működtetésének költsége olyan módon, hogy az arany befektetési egységek mennyiségét havonta egy töredék értékkel csökkentik.

A legnagyobb és legismertebb tőzsdei arany ETF a new yorki tőzsdén jegyzett SPDR Gold Shares, amelynek aranyraktárában közel 900 tonna arany található (ez a világ teljes aranykészletének 0,5%-a!). Brókercégen keresztül Magyarországról is van lehetőség arra, hogy közvetlenül arany ETF értékpapírokat vásároljunk.